CIKKEK

Csalános sajtot venne a Tesco

2003. 04. 14.

Egy Cornwall-i sajtot gyártó cégnek el kellett halasztania bővítési terveit - a csalán hiánya miatt. A Lynher Dairies Cheese Company az egyik sajtja, a Cornish Yarg külső bevonatához használt csalánt, írja a Daily Telegraph riportja.

A csalán, melyet megfagyasztanak, aztán kefével viszik föl a sajtra, hagyományos módja a sajt érlelésének, és különleges ízt kölcsönöz neki. A Tesco közölte a Truro központú sajtgyárral, hogy annyi sajtot tud eladni, amennyit csak előállítanak, ám a gyár nem tudja teljesíteni a korlátlan megrendelést, mivel kifogyott a csalánból.

A nedves időjárás miatt kevesebb csalán nőtt idén Nagy-Britanniába, és mindeddig sikertelen volt az a próbálkozás, hogy fölhajtsanak egy "csalánkereskedőt". Catherine Meade, a sajtgyár vezetője elmondta, hogy megbeszélést folytatott a kewi Királyi Botanikus Kert munkatársaival, de nem talált senkit, aki a megfelelő mennyiségű csalánt szállítani tudná.

"Jó minőségű csalánra van szükségünk. Nem jó az, amely út széléről, vagy trágyadombról származik. A csalánszezon nagyon rövid, körülbelül mostantól június közepéig, utána már fás lesz a szára a csalánnak, lyukak és tetvek lesznek a leveleken a lepkék miatt."

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail