CIKKEK

Azt kutatja, mitõl illatos a sajt

2004. 12. 15.

Tíz éve a biokémia egyik megoldatlan kérdésével foglalkozik Pályi Gyula, s e témában már a kezdetektõl együttmûködött a Debreceni Egyetemmel. Mint elmondta, a tükörképi izoméria ez a kutatott terület. „Mitõl illatos a sajt?"– ez is tárgya Pályi Gyula kutatásainak. Olyan módszereken dolgozik, amelyekkel ellenõrizhetõ e tejtermék minõsége. Modenában ugyanis hagyománya van a parmezán típusú sajtok gyártásának, és e hagyomány õrzésének. Nagyvonalúan támogatják így e kutatásokat. Egyik oka a témaválasztásnak az utóbbi, mivel az alapkutatásba is átvihetõ ez a segítség. Persze nem csak az érdek teszi vonzóvá e területet: a sajt valóságos paradicsom a szerves kémikusnak, csak illatáért 70 vegyület és megfelelõ arányuk felelõs. Harmadrészt – a professzor bevallotta – szereti ezt az ételt.

(Hajdú-Bihari Napló)

   « vissza

Föoldal mail