CIKKEK

Többszázezer gazda igényelt már támogatást

Néhány hét alatt 210 ezer Magyarországon regisztrált gazda igényelte a területalapú támogatásokat, az állattenyésztési hozzájárulásokra 3300 gazdálkodó jelentkezett.

2004. 08. 13.

Németh Imre földmuvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteki bonyhádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 210 ezer regisztrált gazdálkodó igényelte a területalapú támogatásokat az elmúlt néhány hétben. Az állattenyésztési hozzájárulásokra eddig 3300-an jelentkeztek.
"Ezek a számok nem azt mutatják, hogy a gazdálkodók nem tudják, mit kellene tenniük" - mondta a tárca vezetoje arra reagálva, hogy a gazdák gyakran információhiányra panaszkodnak. Ugyanakkor a feltételrendszer és a jogi háttér gyökeresen megváltozott az idei évben, át kellett venni európai uniós rendeleteket és irányelveket is. Ez az idoszak komoly tanulási folyamat, foleg azoknak akik, nehezebben jutnak információhoz.

Kiszámíthatóbb jövedelemmel számolhatnak a tejgazdák

Az elmúlt évben az egekbe szöko takarmányárak és a kedvezotlen piaci tendenciák miatt az állattartók óriási próbatételnek voltak kitéve, de a legtöbb ágazat a kormány segítségének köszönhetoen túljutott a nehézségeken- ismerte el a miniszter.
A sertésfelvásárlási árak szépen alakulnak, a baromfipiacon is egy felfelé ívelo szakasz kezdodik, ha megtörténik az átrendezodés - állapította meg Németh Imre hozzátéve, hogy a tejtermelés fellendülésében is biztató jeleket lát, leginkább azért, mert Magyarországon a keresleti tejpiac kezd kialakulni és ennek következményeként a tej literenkénti ára emelkedni fog.
Regionális szinten piaci kiegyenlítodésre lehet számítani, ami azt fogja jelenteni, hogy a tejtermelok is kiszámíthatóbb jövedelemmel számolhatnak a jövoben - tette hozzá a szakminiszter

(Magyarország.hu)

   « vissza

Föoldal mail