CIKKEK

FVM - állami tejkvóta -értékesítés

2004. 08. 03.

A Földmuvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a mintegy 190 millió literes állami tejkvóta -tartalék terhére tejkvóta -eladásról , illetve -bérbeadásról döntött.
Errol tájékoztatta Lukács László, az agrártárca piacfejlesztési foosztálya állati termékek osztályának vezetoje kedden az MTI-t. Közölte: a kvóta eladásáról azért határoztak, mert lehetové kívánják tenni a többlet kvótaszerzést azon termelok számára, akik az utóbbi idoben tejkvóta szukében szenvedtek. A kedvezményes bérbeadással pedig azokon a tejtermelokön szeretnének segíteni, akik az elmúlt idoben önhibájukon kívül - piaci spekuláció miatt - veszítették el tejkvótájukat . Emellett a fekete, illetve a szürke gazdaságban tevékenykedok számára is lehetoséget kívánnak teremteni arra, hogy termelésüket "kifehéríthessék" - tette hozzá. Ezért az agrártárca lehetové teszi, hogy 54 millió liter tejkvótára pályázhassanak mindazok, akik kvótamennyiségüket kívánják növelni. Kvótájuk bovítésre azok a termelok nyújthatnak be pályázatot, akik vállalják, hogy legalább literenként 20 forint plusz áfát fizetnek az újabb mennyisé után. A kedvezményes tejkvóta bérlését - amely 3 millió liter közvetlen értékesítési és 7 millió liter beszállítási tejkvótára vonatkozik - 1 forint plusz áfa literenkénti áron tehetik meg a termelok. Az igényelt mennyiség egy igénylo esetében legfeljebb 50 ezer liter beszállítási és 20 ezer liter közvetlen értékesítési kvótára vonatkozhat. A bérleti kötelezettség két évre szól és a bérleti idoszakot követoen a bérelt tejkvótát kedvezményesen 1 forint/kvótaliteres áron vásárolhatja meg a gazdálkodó. Az intézkedés keretében a tejkvótával nem rendelkezo és az önhibájukon kívül kvótájukat elvesztett tejtermeloi körbe nem tartozó termelok részére az agrártárca 120 millió liter közvetlen értékesítési mennyiség kedvezményes bérlését teszi lehetové. A tejkvóta éves bérleti díja literenként 1 forint plusz áfa. A bérleti kötelezettség egy évre szól. Ennek az idoszaknak a lejártát követoen a kvótát a termelo megvásárolhatja. A tejkvóta értékesítésérol és bérbeadásáról szóló rendeletet az agrártárca kedden tette közzé honlapján.
Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezeto igazgatója az MTI-nek elmondta: Magyarország tejkvótája az Európai Unióban 1,945 milliárd kilogramm, ami 1,888 milliárd liternek felel meg. Ebbol a mennyiségbol közvetlen értékesítési kvóta - amit a termelo közvetlenül a saját gazdaságából fogyasztásra értékesít - 160 millió kilogramm, azaz 155,36 millió liter. A fennmaradó hányad az úgynevezett beszállítói kvóta, amit a tejtermelok a feldolgozóknak értékesítenek. Ez a mennyiség 1,732 milliárd litert tesz ki. A tényleges kvótakihasználás Sirman Ferenc szerint általában 95 százalék körül mozog. Az állam az elmúlt hónapokban 93 millió liter tejkvótát vásárolt vissza 40 forintos literenkénti áron a termeloktol. A kvótaértékesítést ebbol a mennyiségbol fedezik, a bérbeadás pedig abból a mennyiségi hányadból lehetséges, amirol elozoleg Magyarország már megállapodott az unióval.

(MTVOnline)

   « vissza

Föoldal mail