CIKKEK

Önkorlátozásra foghatják magukat a tejtermelők

2003. 04. 01.

Az agrártárca szeretné megakadályozni, hogy túltermelési válság álljon elő az országban tejből , ezért támogatást ad az önkorlátozó termelőknek.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) literenként 10 forintos támogatást nyújt annak a termelőnek, aki 2003. évi termelését és értékesítését 5 százaléknál nagyobb mértékben visszafogja. A támogatás feltétele, hogy a termelő kvótával és tej terméktanácsi tagsággal rendelkezzen.

Az önkorlátozás szándékát és a felvállalt mennyiséget március 31-éig szándéknyilatkozatban kellett jelezni a tej terméktanácsnak. A támogatással a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az országban ne alakuljon ki túltermelési válság.

Megjelent az FVM 32/2003-as rendelete is, amely lehetővé teszi, hogy a termelők eladják a kvótájukat. Az adásvételi szerződés formanyomtatványát három eredeti példányban április 15-éig kell elküldeni a tej terméktanácshoz.

Mint ahogy azt Schultz József , a megyei FVM-hivatal főállattenyésztője elmondta, aki eladásról dönt, annak a kvóta teljes mennyiségét értékesítenie kell. Az FVM-rendelet a felvásárlási árat nettó 25 forintos kvótaliterben állapította meg.

Az üzlet lebonyolítását vevőként a minisztérium megbízásából az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. végzi. Fontos tudniuk az érdekelteknek, hogy aki idén eladja a kvótáját, azt nem veszíti el végérvényesen, a szerződés szerint csak ideiglenesen mond le róla.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail