CIKKEK

Újjáéleszt a felszámoló

2004. 06. 01.

Ma már 99 százalékos az esély a székesfehérvári Parmalat sikeres reorganizációjára – fogalmaz Somogyi Ferenc kijelölt felszámolóbiztos. A tejipari szakmában már évekkel korábban, a pécsi MiZo Rt. újjászervezésekor kellő tapasztalatokat szerzett, de megítélése szerint kevés a hasonlóság a két cég felszámolása között.

Megaludt a tej a székesfehérvári Parmalatnál – jellemezte a cég ellehetetlenülését előidéző helyzetet Somogyi Ferenc, a társaság felszámolására kijelölt TM-Line Kft. felszámolóbiztosa. Véleménye szerint a vállalatnál nem tettek érdemi lépéseket a válság elkerülése érdekében. Az olasz Parmalat-botrány kirobbanásáig úgy ítélték meg, hogy az anyacég biztosan fedezi a veszteségeket. Emiatt a társaság eredménye akkor is negatív volt, amikor a többi magyar tejfeldolgozó nyereséget ért el.
A felszámolóbiztos már évekkel ezelőtt alaposan megismerkedhetett a tejipari szakmával, hiszen 2000–2002 között – még mint a Vectigalis Rt. frontembere – a pécsi MiZo Rt. felszámolását is ő végezte. A teljes termékpalettát gyártó MiZónál meg lehetett tanulni, „hány liter tejből készül egy kiló trappista”, és tájékozódni lehetett a hazai és a nemzetközi tejpiaci viszonyokról, fúziókról is. Somogyi Ferenc a cég reorganizációjáért 2002-ben az év válságmenedzsere címet is átvehette Kiss Jánossal együtt, aki a MiZónál ma is vezérigazgatói posztot tölt be. Eközben „viszonylagos elfogadottságra tett szert” a termelők körében, ezért állítása szerint sokan örültek annak, hogy a Parmalatnál is rá esett a választás.
Mindazonáltal kevés párhuzam vonható a két társaság felszámolása között – állapítja meg. A MiZo esetében ugyanis a hazai tejpiac szabályozott volt, és az ágazati szereplőket tömörítő terméktanács uralta a helyzetet. Az idén januárra viszont a támogatási rendszer összeomlott, és a termékeladások is bizonytalanná váltak a fokozódó import és a gazdaságtalanná váló export miatt. Így a tejtermelők és a -feldolgozók is rossz helyzetbe kerültek.
A felszámolóbiztos a nehézségek ellenére ma már 99 százalék esélyt lát arra, hogy a tervezett reorganizáció a Parmalatnál is végrehajtható lesz. A tervek szerint a cégnek november–decemberre már eredményesnek kell lennie, ezt követően pedig egy teljes éves működés után, vagyis 2006-ban lehetőség nyílhat a pályázatos értékesítésre is. Székesfehérváron is az jelenti az igazi kihívást, hogyan lehet válságkezelés mellett a meglévő profilban újraindítani a termelést – ecseteli a felszámolói szakma szépségeit Somogyi Ferenc. A problémák többségét a helyi emberekkel közösen kívánja megoldani, akikkel mindenekelőtt azt igyekszik megértetni, hogy a kilábalásra van esély. Munkájának legfontosabb alapelve, hogy a menedzsmentnek és a dolgozóknak bizalmat szavaz, és új vezetési stílusként a teljes nyíltságra helyezi a hangsúlyt.



a cég Ma Magyarországon tíz nagy felszámolócég működik, a TM-Line Kft. az utánuk következő „második tízbe” sorolható – állítja Somogyi Ferenc, aki egy ismerősének kivásárlása után egyik lányával közösen tulajdonolja a céget. A társaság Budapesten egy ügyvédi irodával dolgozik együtt, de központja Pécsett van, ahol heten dolgoznak. Somogyi Ferenc szerint a TM-Line nem akar országos cég lenni, elsősorban a Dunántúlra koncentrál, és igyekszik átlátható és együttműködő vállalat maradni.

Hazafi László - 

   « vissza

Föoldal mail