CIKKEK

Határozatterv az agrárpénzekről

Az FVM-miniszter országgyűlési biztosítékot is szeretne

2003. 03. 31.

Országgyűlési határozati javaslat beterjesztésére kívánja rávenni az agrárminiszter a kormányt, hogy a parlament is megerősítse: az agrárium 2004-től biztosan hozzájut a közvetlen kifizetések unió által engedélyezett, 30 százalékos nemzeti kiegészítéséhez. Előzőleg a meghatározó érdek-képviseleti és köztestületi szervezetek lobbiztak az FVM-nél, hogy a tárca vezetője lépjen az ügyben.

Az agrárminiszter „kész a kormány elé terjeszteni olyan javaslatot”, amely felkérné az Országgyűlést arra, hogy határozatban garantálja az agrárgazdaságnak a közvetlen uniós kifizetések 30 százalékos nemzeti kiegészítését – derül ki az FVM tegnapi közleményéből. A javaslat elfogadásával a minisztérium szerint a parlament megerősíthetné Medgyessy Péter miniszterelnök szándékát, aki korábban már az Országgyűlésben kijelentette, hogy a kabinet a 30 százalékos plusztámogatást a termelők számára folyósítani kívánja.
Az agrártárca szerint a nemzeti kiegészítésre a gazdálkodók versenyhátrányának kompenzálása miatt van szükség. Mint ismert, Brüsszel a közvetlen kifizetéseknél csak a 25 százalékát nyújtja majd a mai EU-tagoknak járó támogatási szintnek 2004-ben. Ezt bővítheti Magyarország saját költségvetéséből 55 százalékra. Az uniós támogatási összeg 70 milliárd, a nemzeti kiegészítés 80-85 milliárd forintot tenne ki. A pluszpénzekre – miként a tárca saját kutatóintézete is állítja – feltétlenül szükség lenne ahhoz, hogy a mezőgazdaság a jövő évben hozzájuthasson az agrárfejlesztési törvény szerint járó, várhatóan 260 milliárd forintos támogatási összeghez. Az EU-tól ugyanis előreláthatólag csak 120-130 milliárd forint érkezik 2004-ban, és a belépés után Magyarország más jogcímeken csak korlátozott módon nyújthat támogatásokat az uniós kötöttségek miatt (VG, 2003. március 7.).
Az országgyűlési határozat kikényszerítése érdekében a Magyar Agrárkamara (MAK) és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) is lobbizott az FVM-nél. Az ellenzéki agrárérdek-képviseleti szervezetnek számító gazdaköri szövetség pedig nemrégiben ennél is komolyabb, törvényi szintű támogatási garanciákat sürgetett. A MAK és a MOSZ úgy ítéli meg, hogy csak 50 százalék feletti közvetlen kifizetés esetén nem romlik a hazai gazdálkodók versenyhelyzete, és csak így teljesülhetnek a kormányprogram céljai. Emellett a magas szintű állásfoglalásra amiatt is szükség van, mert a nem elkötelezetten csatlakozáspárti nyilvános megszólalások erodálják a kormányzati vezetők nyilatkozatait.

NSZ

   « vissza

Föoldal mail