CIKKEK

Agrárdotációkat vont meg az EU

A spekulatív pluszkészletek miatt több mint 40 terméknél lehet büntetés

2004. 04. 09.

A belépés előtti spekuláció megelőzése érdekében e héttől megszüntette az EU a Magyarországra irányuló agrárcikkek exporttámogatását. A hazai piaci szereplőket több mint 40 terméknél egyszeri befizetési kötelezettség terheli majd, ha május elsején pluszkészletük lesz, közölte Németh Imre miniszter.

Az Európai Unió a héten megszüntette a legtöbb mezőgazdasági termék exporttámogatását a csatlakozó országokba irányuló szállítmányokra. A Magyarországra is érvényes rendelkezés többek között kiterjed a tejből, a cukorból, a tojásból és a gabonából készült cikkekre.
Azért kellett a támogatásokat megszüntetni, mert a tíz érintett ország május 1-jén az EU tagjává válik – tudtuk meg Franz Fischler agrárbiztos sajtóirodáján. Lapunk kérdésére elmondták: a spekulációs készletek felhalmozását kívánták megelőzni azzal, hogy az intézkedést majdnem egy hónappal a csatlakozás időpontja előtt meghozták. A spekulációra az adhat alapot, hogy egyes termékek a belépés után minden bizonnyal drágulnak majd a magyar piacon.
Ugyanakkor természetesen megvan a veszélye annak is, hogy piaci átrendeződés következik be – mondták Brüszszelben. A támogatások megszűnésével drágulhatnak ugyanis az unióból érkező termékek. Ezért elképzelhető, hogy a csatlakozó országok máshonnan fogják beszerezni e cikkeket, amennyiben olcsóbban hozzájutnak.
Az FVM még nem kapott hivatalos értesítést az uniós döntésről – közölte lapunkkal Németh Imre agrárminiszter. Ugyanakkor hozzátette: az intézkedések oka nyilvánvalóan az, hogy az EU nem kívánja finanszírozni a spekulatív célú többletek piaci kivonását Magyarország csatlakozása után. Tájékoztatása szerint e kiadásokat a magyar költségvetés sem akarja felvállalni, ezért a pluszkészletek eltávolítási költségét a felhalmozókra kívánja hárítani.
A parlament ennek érdekében hétfőn szavazta meg az agrártermékek kereskedelmi többletkészletezéséről szóló törvényt, az ehhez kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet pedig most készül. A miniszter közölte: az unió Magyarország számára az eddig csatlakozott államokhoz képest lényegesen nagyobb árukörre, több mint 40 termékre irányzott elő készletfelmérést. Németh szerint elsősorban a cukornál, illetve az állati és a tejtermékeknél valószínűsíthető a spekulatív felhalmozás veszélye. Ez lehetne a helyzet a gabonaféléknél is, de a tavalyi aszály nyomán Magyarországon most egyébként sincsenek jelentős készletek – közölte a miniszter.
A jogszabály értelmében a piaci szereplőket – bizonyos eseteket kivéve – egyszeri befizetési kötelezettség terheli majd, ha május elsejei árumennyiségük meghaladja a 2002–2003-as (cukornál 2000–2003-as) készletekből számított napi átlagot.

A termékenként eltérő befizetési mértéket különböző EK-rendeletek határozzák meg. A megállapított többletekről kimutatást kell majd készíteni, a befizetési kötelezettségről pedig a legtöbb termék esetében július 20-ig bevallást kell benyújtani az APEH-hoz. A piaci szereplőket kockázatelemzési szempontok alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi. Ha a szervezet be nem vallott többleteket talál, azokról határozatban értesíti az APEH-ot. A meg nem fizetett kötelezettség a jogszabály szerint adók módjára behajtható köztartozásnak minősül majd.

VG

   « vissza

Föoldal mail