CIKKEK

Fizetik az agrárelőleget

2004. 04. 09.

Április 30-ig kell benyújtaniuk támogatási igényeiket a megyei földművelésügyi hivatalokhoz azoknak a gazdáknak, akik a 25 százalékos uniós közvetlen kifizetéshez társuló 30 százalékos magyar nemzeti kiegészítés feléhez hozzá akarnak jutni a december elsejei tényleges jogosultság megszerzése előtt – jelentette be Németh Imre agrárminiszter. Az FVM a demonstráló gazdákkal kötött februári megállapodásban vállalta, hogy a nemzeti keret egy részének kifizetését előbbre hozza.
A mintegy 46 milliárd forint kiutalására nincs forrás az agrárköltségvetésben, ezért a minisztérium a pénzt faktoringügylettel kívánja a termelőkhöz juttatni. Németh tájékoztatása szerint a tárca pályázattal választja ki az akcióban részt vevő pénzintézeteket. A már aláírt szabályozási rendelet értelmében a megyei FVM-hivataloknak legkésőbb május 20-ig kell kiállítaniuk a támogatási jogosultságról szóló igazolásokat. Ezekkel a termelők május 15-től fordulhatnak majd a kifizetésben részt vevő pénzintézetekhez.
A tárca előlegként a szántó-, a gyep-, a gyümölcs- és a szőlőterületekre hektáronként 8 ezer, az anyatehenekre egyedenként 40 ezer, az anyajuhokra és -kecskékre állatonként 1600, a tejkvóta kilója után pedig 2 forintos dotációt fizetne. A minisztérium ma 4,355 millió hektár támogatható területtel számol, amelyből a gazdák mostanáig mintegy 4 milliót vettek nyilvántartása. Németh tájékoztatása szerint eddig 230 ezer termelő nyújtott be parcellaazonosítási lapot, de van olyan megye, ahol az igények harmada hiányos. Többször előforduló hiba, hogy az egy blokkba tartozó gazdák összességében nagyobb területet jelentenek be a blokk tényleges nagyságánál.
A demonstrációs megállapodás értelmében a 46 milliárd forintos forrás költségeinek (kamatának és faktorálási díjának) felét az FVM vállalja. Németh szerint a termelők így a nekik járó előleg 96 százalékát kaphatják meg. Ez azonban végeredményben azt jelenti, hogy a tényleges támogatásnál 4 százalékkal kevesebb dotációhoz juthatnak, ha a pénzekhez december elseje előtt akarnak hozzáférni. Emiatt összesen 1,84 milliárd forintot kellene a források igénybevételére költeniük, ha a 46 milliárdos teljes keretet felhasználnák. Szakértők a mostani lehetőséget valójában nem előrehozott támogatásnak, hanem a dotációk egyfajta kedvezményes hitelezésének tekintik.

Az agrártárca összesen 1,6 milliárd forint támogatást nyújt azoknak a tejtermelőknek, akiknek a feldolgozók tavaly november–decemberben nem fizették meg a 72 forintos literenkénti irányárat. Mint ismert, az árgondok ez év februárjában országos demonstrációhoz vezettek, illetve jogi és felszámolási vitákat robbantottak ki a gazdák és a tejipar között. Az FVM az 1,6 milliárdos dotáció meghirdetését a tüntető termelőkkel kötött februári megállapodásban vállalta. A gazdák a dotációra április 20-ig pályázhatnak, a támogatásmennyiséget pedig egy bírálóbizottság határozza meg.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail