CIKKEK

Túljegyezték a tejkeretet

2004. 04. 07.

Túljegyezték a tejipari cégek azt a 60 millió literes tejmennyiséget, amelynek „piaci levezetéséhez” az FVM literenként 40 forintos veszteségcsökkentő támogatást nyújt – tudta meg lapunk. A tárca az intézkedésre a demonstráló gazdákkal kötött februári megállapodásban vállalt kötelezettséget. Az akcióra – amely lényegében a hazai tejfelesleg egy részének külpiacra juttatását jelentené – 2,4 milliárd forintot különített el a minisztérium. A feldolgozóknak a támogatásokért cserében vállalniuk kell, hogy március 1. és június 30. között a termelőknek literenként 68 forintos átlagárat fizetnek.
Értesüléseink szerint a tejipari cégek 60-70 millió liter tejre kértek dotációt. A pályázatokat értékelő bizottságnak ma kell értésítenie a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt az eredményekről. A tárca tegnap délután is tárgyalásokat folytatott az érintett társaságokkal arról, miként lehetne a legtöbb termelőnek megadni a literenkénti 68 forintot. A minisztérium az egyik megoldásnak azt tartaná, ha a cégek csökkentenék az általuk kért támogatásmennyiséget, így a dotálható tejkeret növelhető lenne. Más részről szóba jöhet a 2,4 milliárdos támogatási összeg bővítése is.
Ugyanakkor már most gondot okozhat, hogy információink szerint több nagy tejipari cég – így például a piacvezető Friesland – egyáltalán nem nyújtott be pályázatot, vagyis kötelezettséget sem vállalt a literenkénti 68 forint megfizetésére. Kiss Pál István, a Friesland közép-európai igazgatója elmondta: a cégcsoport struktúrájának nem feleltek meg az FVM által meghirdetett feltételek. Tájékoztatása szerint azoknak a cégeknek érte meg pályázni, amelyek termékeik túlnyomó részét a külpiacokon értékesítik.
Termelői információk szerint a feldolgozók ma literenként 52–65 forintot fizetnek a tejért, az átlagár pedig 62-63 forint körül alakul. Mint ismert, a februári gazdatüntetéseket éppen az robbantotta ki, hogy a felvásárlási árak a tavalyi 72 forinthoz képest jelentősen estek.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint az agrártárca veszteségtérítése növelheti a felvásárlási árakat, de lesznek olyan termelők, akik nem vagy csak késve érzékelik majd az áremelkedést. Az intézkedés hatását jelentősen csökkentheti, ha az akcióból sok feldolgozó marad ki, a többletek pedig lassan jutnak a külpiacra – tette hozzá. A felesleges tejmennyiséget a termelők havi 15-20 millió literre teszik, a feldolgozók szerint viszont eléri a 30 millió litert is.

VG

   « vissza

Föoldal mail