CIKKEK

Tőkeemelés is segíti az Új-MiZót

2004. 03. 30.

Stabilan gazdálkodik az Új-MiZo Rt., ezt segítette egyebek között az idén januárban végrehajtott 1,052 milliárd forintos alaptőke- emelés – közölte lapunkkal Kiss János vezérigazgató, reagálva az egyik volt partner által keltett viharra. A Bács-Kiskun megyei Városföldi Agrárgazdaság Rt. – több hónapos tartozásra hivatkozva felszámolási kérelmet nyújtott be az Új-MiZo Rt. ellen (VG, 2004. március 29.).
A cég alaptőkéje januárban 200 millió forintról 1,252 milliárdra emelkedett, amiből egy angol nyelvterületről érkezett új befektető, az Unostar Enterprises 1,052 milliárd forintnyi részt mondhat magáénak. A Dalmand Mezőgazdasági Rt.-nek 167 millió, a Dalmandinvest Kft.-nek 33 millió forintnyi részesedése van. Az ország harmadik legnagyobb tejipari vállalatának 2002-ben 11 milliárd forintnyi árbevétele és 88 millió forint nyeresége volt el. 2003-ban pedig mintegy 26 milliárd forint árbevétel mellett némi veszteséget kellett elkönyvelnie. Tavaly 1,5 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. Hasonló nagyságú az idei fejlesztési költségvetés, aminek legjelentősebb tétele a pécsi üzem gyártósorainak modernizálására irányul.
A felszámolási kérelemre érdemben csak akkor tudnak reagálni, ha hivatalos értesítést kapnak a kereset tartalmáról a bíróságtól. Erre még nem került sor. A vezérigazgató szerint a társaság korábban szerződéses kapcsolatban állt a Bács-Kiskun megyei beszállítóval, folyamatosan és határidőre fizetett a beszállított tejért. A vita a szerződés tartalmának értelmezéséről, a pénz 1-2 százalékáról folyik a mai napig is, ami nem lehet felszámolási kérelem alapja. Az Új-MiZo Rt. – pontosan a felmerült értelmezési és elszámolási viták miatt – erre az évre már nem kötött beszállítói szerződést az évi 3-4 millió litert szállító Bács-Kiskun megyei céggel. Az ügyről megjelent sajtóinformációk rossz hírét keltették az Új-MiZo Rt.-nek, ezért a cég megteszi a szükséges jogi lépéseket. A vezérigazgató elmondta, hogy az uniós csatlakozás évében minden termelővel – jelenleg 300 tejbeszállítója van a cégnek – előre egy évre leszerződtek.
Az Új-MiZo és a tejtermelők közötti mai viták abból származnak, hogy a pécsi cég tavaly év végén egyoldalúan csökkentette a 72 forintos addigi literenkénti felvásárlási árat – állítják a gazdálkodók. Kállai Imre, a Kiskunsági Mezőgazdasági Szövetség tanácsosa elmondta: e szempontból az Új-MiZo valamennyi partnere hasonló helyzetben van, mivel azóta egyikük sem kapta meg a hiányzó összeget. Kállai szerint a gazdák zöme kényszerűségből tudomásul vette a helyzetet. A szövetség ugyanakkor a megfelelő érdekérvényesítési formák kidolgozásához együttműködésre törekszik az Új-MiZóhoz tartozó többi termelőt tömörítő, Baranya és a Győr-Moson-Sopron megyei szervezetekkel – tette hozzá.
Kállai szerint az Új-MiZo a felvásárlási ár tavalyi csökkentésekor arra hivatkozott, hogy kimerült a hazai tejtöbbletek exportját finanszírozó terméktanácsi kaszsza. A támogatások tavaly novemberben fogytak el, és akkor nemcsak az Új-MiZo, hanem szinte valamennyi tejipari cég 6–12 forinttal mérsékelte a literenkénti tejárat. Bár a csökkentés lehetőségét a pécsi cég a felvásárlási szerződésekben igyekezett kikötni, e lépést több termelő – így a Városföldi Agrárgazdaság Rt. – ma sem tartja jogosnak. Időközben a demonstráló gazdákkal kötött februári megállapodásban az FVM vállalta, hogy a termelőket 1,6 milliárd forinttal kárpótolja a tavalyi árbevétel-kiesésért. Több gazda a tartozást továbbra is a feldolgozókon próbálja behajtani, és más ok ellen is felszámolási kérelmek benyújtását és pereket fontolgat...

VG

   « vissza

Föoldal mail