CIKKEK

Búzaeladás: visszavont feltételek

Vihart kavart a bejelentés, az FVM „árbizottságot” hoz létre

2004. 03. 24.

Tegnap utasítást adott az állami gabona eladására az FVM, de az árfeltételeket végül viszszavonta. A tárca eredetileg a tőzsdei áraknál 10 százalékkal olcsóbb, később a piaci árakhoz igazodó értékesítést akart, de most a részben manipulatívnak tartott tőzsdei árcsökkenés miatt új megoldást keres. Ma „árbizottság” alakul az ügyben.

Nyolcszáz forintos, tonnánkénti legnagyobb mértékben estek tegnap a Budapesti Árutőzsde legközelebbi (májusi) gabonajegyzései annak nyomán, hogy az FVM nyilvánosságra hozta: e héten megkezdi az állami búza- és kukoricakészletek egy részének értékesítését (VG, 2004. március 23.). A búza kedden tonnánként 42,2 ezer, a kukorica 36,7 ezer forinton zárt, szemben a 43 ezer, illetve 37,5 ezer tonnás hétfői mértékkel.
A limitnagyságú csökkenés azt a piaci vihart tükrözi, amelyet az FVM bejelentése kavart – állítják ágazati szakértők. Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár lapunk tegnapi számában úgy nyilatkozott, hogy az FVM az állami gabonakészletet a piaci áraknál akár 10 százalékkal is olcsóbban kívánja értékesíteni. Szakértők árletörő hatású szóbeli intervencióként értékelték a közlést.
A tőzsdei áraknál 10 százalékkal kisebb ár normál viszonyok között megfelelő lett volna, de ez a mai helyzetre már nem igaz – közölte újbóli érdeklődésünkre Benedek. Hozzátette: a várható eladások híre már korábban kiszivárgott, ezért a tőzsdei árak nemcsak tegnap, hanem az elmúlt időszakban is estek. Szerinte egyes „piaci guruk” arra várnak, hogy az állami árut olcsón vegyék meg. A tőzsdeinél 10 százalékkal alacsonyabb árú értékesítés további árcsökkenés esetén nevetségesen olcsó állami eladásokat jelentene – szögezte le.
Az állami gabonát kezelő, százszázalékos FVM-tulajdonú Tartalékgazdálkodási Kht. (Tig) a tárcától tegnap végül arra kapott utasítást, hogy az eladásra kijelölt, heti 20-20 ezer tonnás búza- és kukoricakészletet piaci áron adja el. Az április 5-én induló első hétre a minisztérium búzánál 45,5 ezer, kukoricánál 38,5 ezer forintos minimális tonnánkénti árat határozott meg, amit azonban még tegnap vissza is vont. Benedek tájékoztatása szerint ma egy szakértőkből álló bizottság jön létre, amely a nemzetközi tőzsdei árak és a hazai árfigyelő rendszer alapján határozza meg az értékesítési árakat.

Az FVM a kukoricát kizárólag az állattartóknak, a búzát a közvetlen felhasználóknak (főként az exportkapcsolatokkal rendelkező malmoknak) szánja. A Tig az árut csak belföldi felhasználásra adhatja el, de Benedek szerint ez nem zárja ki azt, hogy a malmok az abból őrölt lisztet exportálják.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail