CIKKEK

Felkészületlen agrárintézmények

2004. 03. 22.

Az Európai Bizottság szakértői elmarasztalták Szlovákiát, amiért a gazdák számára a csatlakozás után elérhető uniós támogatások kifizetését intéző ügynökség felkészültsége még mindig csak 30 százalékos szinten áll. Ennél csak Ciprus és Málta teljesítménye rosszabb. Szlovénia ellenben már a munka 70, Csehország és Lengyelország 55, Magyarország pedig 50 százalékát elvégezte. Az elbírálás kritériumai között a törvényi háttér megléte, a rendelkezésre álló szakértők száma és felkészültsége, valamint a számítástechnikai felszereltség szerepelt. Szlovák diplomaták azzal érvelve utasították el a bírálatokat, hogy a legutóbbi adatszolgáltatás óta sok minden megváltozott – írja a TASR.
Magyarország esetében a bizottság számos hézag pótlását várja a csatlakozásig hátralévő időszakban az akkreditációtól kezdve az illetékességi körök elosztásán át a személyi állomány felkészítéséig. A kormány arról biztosította Brüszszelt, hogy április végéig mindennel el fog készülni – értesült a Bruxinfo.
Franz Fischler mezőgazdasági biztos határozottan leszögezte, hogy május 1-jén kizárólag a minden tekintetben felkészült kifizetőügynökségek kezdhetik meg munkájukat. Az első kifizetések ugyan csak ősszel esedékesek, a támogatási kérelmeket azonban már legkésőbb júniusban össze kell gyűjteni. Fischler arra is figyelmeztetett, hogy megfelelő intézmények nélkül a piaci intézkedésekhez kötődő támogatások – az intervenciós felvásárlások és az exportszubvenciók – sem lesznek alkalmazhatók.

VG

   « vissza

Föoldal mail