CIKKEK

Földet vonnak el agrárcégektől?

Az ingatlan-nyilvántartási összevetésben 50-60 ezer hektárt talált az FVM

2004. 03. 19.

Az Orbán-kormány idején privatizált, illetve a magánosításra váró állami gazdaságoktól is elvonhat területeket az FVM, hogy az egyéni termelőket földhöz juttassa. A tárca az ingatlan-nyilvántartásban is talált 50-60 ezer hektárnyi olyan állami földet, amely a nemzeti földalap kimutatásaiban állítólag nem szerepelt.

Az előző ciklusban privatizált 12 volt állami gazdaságtól és a magánosításra váró ÁPV-s agrárcégektől is „vonna el” területeket az FVM, hogy az egyéni gazdálkodókat földhöz juttassa – áll a még nem véglegesített minisztériumi tervekben. A kabinet „földosztási” szándékairól először Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt a szocialisták szegedi kongresszusán, és az ügy a tegnapi informális kormányülés napirendjén is szerepelt.
Elképzelések szerint az agrártársaságoktól azokat a földeket vonnák el, amelyek nem kellenek biztonságos működésükhöz és távol esnek gazdálkodási központjuktól, vagyis „hatékonyan nem művelhetők meg”. E területek – amelyeket a korábban privatizált gazdaságok „magukkal vittek” – nincsenek a cégek tulajdonában, mivel ezt a földtörvényi szabályozás tiltja. A társaságok ezeket bérlettel hasznosítják érvényes megállapodások alapján. Szakértők szerint a földelvonás jogi akadályokba ütközne, mivel az állami területeket kezelő nemzeti földalap (nfa) alapesetben a szerződéseket egyoldalúan nem mondhatja fel, s azok lejártával a cégeknek elő-haszonbérleti joguk lenne.
Az nfa 450-500 ezer hektárnyi állami termőföldet (szántót) felügyel, amelyből korábbi közlése szerint a 12 volt ÁPV-s társaság mintegy 80 ezret művel. (További 700-800 ezer hektárt tesznek ki az erdők és az egyéb művelési ágú területek.) Még nincs adat, mennyit használnak a még eladásra váró állami agrárcégek. A 450-500 ezer hektárnyi terület zöme nem szabad. Azokat korábban az ÁPV és a KVI, illetve 2002 óta az nfa bérleti szerződésekkel hasznosította. A megállapodások számos esetben 10–50 évre szólnak. Értesüléseink szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy az nfa felajánlja megvételre az állami területeket azoknak, akik a földeket egyéni gazdálkodóként bérlik, és azokon nagy értékű fejlesztéseket hajtottak végre.
További 50-60 ezer hektárnyi mozgásteret adhatnak azok az állami területek, amelyek eddig állítólag nem szerepeltek az nfa kimutatásaiban – tudtuk meg. Erre akkor derült fény, amikor az FVM a korábbi vagyonkezelőktől átvett listákat összehasonlította a földhivatali adatokkal. Értesüléseink szerint egykori kárpótlási földalapokba sorolt, vagy egyes szervezeteknek ideiglenes kezelésbe adott területekről lehet szó, de ezek jogi státusa nem tisztázott. Az eladásokhoz vagy bérbeadásokhoz elvileg földforrást képezhet az a 8-10 ezer hektárnyi terület is, amelyet a földért életjáradék programban vett (vesz) meg az nfa. Ezek egy részét is érvényes haszonbérleti megállapodás terheli, és az sem bizonyos, hogy fekvésük és minőségük megfelelne a földosztásra váró gazdáknak.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail