CIKKEK

Hallgat a magyar Parmalat

Az anyacég csődbiztosa vázolta a csoport szanálási tervét

2004. 03. 18.

A Parmalat Hungária Rt. ellen elsőként benyújtott felszámolási kérelemre nem érkezett meg határidőn belül a cég védekező nyilatkozata a Fejér Megyei Bírósághoz. Amennyiben a székesfehérvári cég nem élt a tartozás elismerésével és ezt nem postázta kedd éjfélig, akkor a bíróság megállapítja a cég fizetésképtelenségét, vagy elrendelheti az ügyben a felek meghallgatását, végül pedig kijelöli a felszámolóbiztost.
A fehérvári cég február óta hetente fizet a termelőknek, bár a múlt heti kifizetés erre a hétre tolódott. A tejesek 65 forintot kapnak literenként, azonban a november óta felhalmozódott tartozásukat továbbra sem egyenlítették ki – tudtuk meg Istvánfalvi Miklóstól, a tejtermelők konzorciumának vezetőjétől. A hazai tejfeldolgozók 30-40 fős csoportja egy társaságot hoz létre, amely a jövő évi szállításokra köt majd megállapodásokat a hazai tejfeldolgozókkal – tette hozzá Istvánfalvi, aki a csoport egyik alapító tagja.
A székesfehérvári üzem bérbevételére eközben a nemrég alakult A-Tej Kft. újabb írásos javaslatot nyújtott be a Parmalat többségi tulajdonosának, választ azonban még nem kaptak.
Eközben Enrico Bondi, a Parmalat Finanziaria SpA megbízott csődbiztosa szerdán felvázolta a társaság megmentési tervét, mely alapján a csoport a jövőben a tej- és a gyümölcsléágazatra (Santal márkanév alatt), valamint néhány tejtermékre összpontosít. A Parmalat-márka termékeinek számát a jelenlegi 120-ról 30-ra csökkentik. A vállalat nemzetközi pozícióit az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában erősíti meg.
A konszern a centralizáltabb szervezeti felépítés miatt megválik a nem az alaptevékenységhez tartozó üzletágaitól, így a Parmatour turisztikai céget és az AC Parma labdarúgóklubot is leválasztják. Nyilvánosságra kerültek a tavalyi pénzügyi adatok is. A milánói konszern 4,2 milliárd euróval hazai és külföldi pénzintézeteknek tartozik, és a 14,8 milliárd eurós összadósságból 1,2 milliárd jutott származékos pénzügyi termékekre. Tavaly a Parmalat forgalma 5,8 milliárd euró volt.

Tóth Gabriella - VG

   « vissza

Föoldal mail