CIKKEK

Roham a magyar élelmiszerpiac ellen

A csatlakozás utáni vámliberalizációra készül a nyugat-európai élelmiszeripar. A legnagyobb importnövekedés a tejtermékek piacán várható, a felkészületlen magyar termelők igazán az olcsó lengyel és szlovák árutól tartanak.

2004. 03. 16.

A magyar piac ostromára készül az európai élelmiszeripar - írja keddi számában a Gazeta Wyborcza. A vámkorlátozások május 1-i megszűnése után a tejtermékek exportjának "lavinaszerű növekedése várható" - írja a lengyel napilap budapesti tudósítója.

Tízszeres növekedést várnak

Az agrártermékek liberalizációja után már az elmúlt években növekedett a behozatal, a nyugat-európai exportőrök a sajtra megállapított 4650 tonna vámmentes kvótát egy fél év alatt felhasználják. A bővítés után a német élelmiszeripari elemzők az exportpiac tízszeres növekedésére számítanak.

A lap idézte Josef Pröll osztrák mezőgazdasági minisztert, aki szerint a Magyarországra irányuló élelmiszerexport lehetőségei nagyon nagyok. Először azért, mert hiányoznak a kiváló minőségű hazai élelmiszeripari termékek, másodszor pedig, mert a magyar életszínvonal és a fizetések remélt növekedésével együtt nőni fog az igény a jó minőségű élelmiszerekre.

Harmincezer munkahely szűnhet meg

Magyarországon el fog tűnni a konkurencia egy része, kiesnek a piacról azok a hús- és tejfeldolgozó üzemek, amelyek nem tudják megfizetni az uniós normákhoz történő alkalmazkodás költségeit. Kapuvári József, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (ÉDOSZ) elnöke a lengyel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az integráció következtében a magyar élelmiszeripari ágazat 130 ezer munkahelyéből valószínűleg 30 ezer fog megszűnni. A magyar ipar szempontjából nem is annyira a nyugat-európai, hanem inkább a jóval olcsóbban termelő többi csatlakozó ország cégei jelentenek fenyegetést - tette hozzá a magyar illetékes.

A lengyelek is betörnének

Peter Kliment, a budapesti szlovák nagykövetség gazdasági osztályának vezetője a Magyarországra irányuló szlovák kivitel erős növekedésére számít. A szlovák cégek mindenféle termékkel meg fognak jelenni a magyar piacon, a sajtoktól a kolbászig és a húsféleségekig - mondta a lapnak.

A lengyel nagykövetség kereskedelmi osztálya főleg a lengyel tejüzemek magyarországi exportjának növekedésére számít, miután most még a lengyel sajtokra 300 tonnás kvota van érvényben, a húsféleségeket pedig 100 százalékos vám terheli - jegyezte meg a lap által idézett illetékes.

Index

   « vissza

Föoldal mail