CIKKEK

Veszélytelen a brazil áru

2004. 03. 09.

Nem veszélyezteti a brazil csirke importja a magyar baromfipiacot, mivel elhanyagolható mennyiségű áru érkezik a dél-amerikai országból – jelentette ki Szanyi Tibor, az FVM politikai államtitkára. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint a brazil import eddig csupán 600 tonnát tett ki. Az agrárbehozatallal kapcsolatban az FVM az agrárrendtartási törvény és a termékpálya-bizottságok javaslatai alapján hozza meg a szükséges intézkedéseket – szögezte le az MTI szerint Szanyi.
Korábban ugyanakkor ettől eltérően nyilatkozott lapunknak Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára: tájékoztatása szerint az importügyek és a lehetséges intézkedések kivizsgálására az illetékes minisztériumok részvételével tárcaközi bizottság alakult. Az FVM a tüntető gazdákkal kötött megállapodásban tett ígéretet arra, hogy a kormány a csatlakozásig az alkalmazható importkorlátozásokat életbe lépteti. Az agrártárca legenyhébb intézkedésként az importfigyelő rendszer kiterjesztését szorgalmazza a tej-, a sertés- és a baromfitermékekre, de ennél szigorúbb lépéseket (vámemeléseket) is indokoltnak tartana. A drasztikusabb beavatkozásokat viszont a társminisztériumok ellenzik.
A politikai államtitkári nyilatkozat nem hat nyugtatólag a baromfiszektorra – közölték ágazati szakértők. Takács László, a Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója elmondta: a brazil import várhatóan nem egyedi eset lesz, vagyis a mostaninál sokkal nagyobb menynyiségű, tartós behozallal kell számolni. Az import azért is borzolja a kedélyeket, mert az ágazat túltermeléssel küzd, miközben a demonstráló gazdákkal kötött megállapodás nem tartalmaz átfogó, érdemi baromfipiaci intézkedéseket.
Az ágazati szereplőket tömörítő BT – amely a demonstrációs egyeztetéseken nem vett részt – a fokozódó feszültség miatt azonnali tárgyalásokat kezdeményezett az FVM-nél.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail