CIKKEK

Megvizsgáltatnák a brazil csirkét

Az importőrök előzetes élelmiszer-biztonsági auditálását és a külföldi áruk antibiotikum- és gyógyszermaradvány-vizsgálatát sürgeti az FVM-nél a brazil csirkeügy kapcsán a Baromfi Terméktanács.

2004. 03. 08.

Az importőr cégek előzetes auditálását sürgeti az FVM-nél a piaci szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BT), tisztázandó, a behozatalra vállalkozó társaságok megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági szabványoknak és követelményeknek, közölte Takács László, a szervezet igazgatója. Egyes szakértők szerint a behozatal nagy részét az ágazatban nem, vagy alig ismert cégek bonyolítják le, bár az importüzletbe az utóbbi időszakban többször nagyobb társaságok is beszálltak.
A túltermeléssel küzdő ágazatban most ismét növekvő zavart okoz, hogy a hazai piacon olcsó brazil csirketermékek jelentek meg. A BT indokoltnak tartaná az importáruk gyógyszer- és antibiotikummaradvány-vizsgálatát, és azt, hogy a hazai állat-egészségügyi hatóságok ellenőrizék, az állatokkal nem etettek-e genetikailag módosított takarmányokat, húslisztet. Továbbfeldolgozás esetén pedig kötelezően elő kellene írniuk, hogy a gyártók tüntessék fel, mely külföldi alapanyagból készítették termékeiket.
A szakmai számítások azt tükrözik, hogy a csirketermelés állami támogatása jelentősen, kilónként 12,90 forinttal csökkent tavalyhoz képest. Mivel a demonstráló gazdákkal kötött megállapodás az ágazat számára nem tartalmaz érdemi intézkedéseket, a BT a kifogásolt import és a pozícióromlás megállítása érdekében az FVM vezetésénél tárgyalásokat kezdeményez. A Brazíliából származó csirke akár harminc százalékkal is kevesebbe kerülhet a hazai termékeknél. Ezért a dél-amerikai hús veszélyezteti a baromfipiacot, amely annak ellenére is árutöbblettel terhelt, hogy az egyik legnagyobbnak számító Hajdú-Bét Rt. válságban van. A termelők a brazil csirke behozatalának megakadályozására piacvédelmi intézkedéseket várnak. A lehetséges beavatkozásokra az FVM a demonstráló gazdákkal kötött megállapodásban tett ígéretet. A tárca tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy a döntéshez szükséges előkészítő vizsgálatok megkezdődtek.

VG

   « vissza

Föoldal mail