CIKKEK

Hosszabb időre lejtőre kerülhetnek a búzaárak

2004. 03. 04.

A következő hat évben tartósan lejtőre kerülhet az étkezési búza világpiaci ára a kialakuló túlkínálat hatására. A hosszú távú ausztrál előrejelzés szerint a globális termelés hétmillió tonnával is meghaladhatja a keresletet a 2007/08-as aratási idényben. Így a következő kereskedési évben a tonnánkénti átlagárak akár 120 dollár körüli szintre is csökkenhetnek a folyó idényben esedékes 155 dollárról. Már ez is 3,1 százalékkal kisebb lenne az előző évinél.
A túlkínálati előrejelzést főleg a kínai és indiai lisztesáru-fogyasztás várható mérséklődésével magyarázzák, mivel a világ legnépesebb országaiban az életszínvonal emelkedése, valamint az erősödő urbanizáció módosíthatja az étkezési szokásokat. Nagyobb szerep juthat tudniillik a húsoknak és más, magas fehérjetartalmú termékeknek.
A búza világtermelése a jövő aratási idényben hétéves csúcsra, 591 millió tonnára duzzadhat, ám ezzel együtt mintegy négymillió tonnával elmaradhat az össz-kereslettől. A második legnagyobb exportőr, Ausztrália is bő termésre számít, jóllehet a folyó idénybeli közel 25 millió tonnás rekordnál 12 százalékkal kisebbre.
Az Agrograin Kereskedelmi Rt. vezérigazatója, Orbán Imre szerint az európai tonnánkénti búzaárak már ez év második felében mintegy 100 euróra sülylyedhetnek. Jelentős lehet a viszszaesés a hazai piacon is, ahol 24 ezer forint körüli árszintet jósol. Ebben, a tavalyinál várhatóan bővebb termés mellett, komoly része lehet a készletezést sújtó magas kamatterheknek, ami gyorsabb eladásra serkentheti a gazdákat.

VG

   « vissza

Föoldal mail