CIKKEK

Március végére kelhet el a Parmalat Hungária Rt.

2004. 03. 03.

A Parmalat Hungária Rt. várhatóan a hónap közepéig fogadja az érdeklődőket a február vége óta működő adatszobában, ahol lehetőség nyílik a székesfehérvári társaság adatainak megtekintésére. Az üzem többségi tulajdonosai, az olasz Parmalat Finanziaria SpA és az EBRD pedig a tervek szerint két héttel később, közösen döntenek a magyar leányvállalat új tulajdonosáról. A magyar és külföldi jelentkezők között vannak iparági gazdasági társaságok és pénzügyi befektetők is.
A Parmalat február 25-től fogadja az érdeklődő befektetőket, miután az olaszországi anyacégnél többen jelezték korábban, hogy megvásárolnák a magyar leányvállalatot. A konkrét ajánlatnak, a vételár mellett, hét kérdéskörre vonatkozó megoldási javaslatot kellett tartalmaznia, kitérve a tervezett foglalkoztatási irányelvekre, a munkahelyek megtartására.
A hétfő este véget ért közgyűlésen egyébként Cristiano Villani elnök-ügyvezető igazgató bejelentette: ki tudják fizetni a dolgozók bérét, a közüzemi díjakat és a beszállított tej árát. A tejtermelőkkel történt megállapodás alapján a cég február óta hetente fizet a tejeseknek. A beszállítóival fennálló – egyes becslések szerint az egymilliárd forintot is meghaladó – tartozást továbbra sem fizették ki a termelőknek.
A Fejér Megyei Bírósághoz az első felszámolási kérelem még január 29-én érkezett a termelőktől, miután már november óta nem kaptak semmit a leszállított tejért. Február 2-án nyújtotta be a cég a csődeljárási kérelmét, amit a bíróság – a határidőn túli beérkezés miatt – elutasított. A székesfehérvári cég, a csődeljárás iránti kérelmét elutasító végzés elleni fellebbezésre tekintettel, kérte a felszámolási eljárások felfüggesztését annak érdekében, hogy az üzem működő állapotban kerüljön a vevő birtokába.
Olaszországban a kormány közben új tervet dolgoz ki a csődbe ment Parmalat Finanziaria SpA újjászervezésére. A botrány kapcsán már őrizetbe vettek több könyvvizsgálót, banki szakembert, a tejcég vezetőit, sőt a volt tulajdonos, Calisto Tanzi gyermekeit is.

Adatok
>> foglalkoztatottak száma: 450 fő
>> beszállítók száma : 50 társaság
>> forgalom: 2003-ban 13,8 milliárd Ft
Forrás: cégközlés

Tóth Gabriella - VG

   « vissza

Föoldal mail