CIKKEK

Még kivár a tejpiac

2004. 03. 02.

Egyelőre semmit sem változtak a tejfelvásárlási árak a demonstráló gazdák és az FVM között létrejött múlt heti megállapodás óta – tudtuk meg Krajcsovicz Andrástól, a szarvasmarha-tartói érdekképviselet elnökétől. Az agrártárca literenként 68 forintos irányár meghirdetését vállalta, szemben a mai 62-65 forintos piaci árakkal. A feldolgozók április végéig legfeljebb 60 millió liter tej exportjához maximum 40 forint támogatást vehetnek, ha a 68 forintos tejárat megfizetik az állattartóknak.
A tejipari cégek számításokat végeznek a 40 forintos állami dotáció várható hatásairól, és döntésükről előreláthatólag e héten tájékoztatják a termelőket, közölte Krajcsovicz. Értesüléseink szerint több társaság az árváltoztatásról csak a részletes végrehajtási szabályozás (támogatásigénylési feltételek) ismeretében kíván határozni. A „demonstrációs megállapodást” a tejipar nem írta alá, a gazdák pedig irányár helyett nagyobb garanciát nyújtó intervenciós árat kértek az FVM-től.
Az agrártárca még a feldolgozókkal is tárgyalni akar az ügyben, közölte Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára. Úgy tudjuk, a feleslegek kezeléséről szóló támogatási rendelet e hét végére készülhet el. Egyes tejipari cégek képviselői előzetesen úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy a 40 forintos dotáció mellett látnak esélyt a 68 forintos tejár megfizetésére. Ám kérdés, a támogatott export mikor indulhat meg, és ez mikortól készteti áremelésre a csak belföldre termelő feldolgozókat is. A múlt héten kialkudott támogatások zömét csak a májusi uniós belépésig lehet érvényben tartani.
A gazdák a 68 forintos tejár mellett – figyelembe véve az FVM szerint 7 forintra emelt állami támogatást is – átmenetileg 75 forintos literenkénti bevételt érhetnek el, és mintegy 2,6 milliárdos kompenzációt kaphatnak korábbi veszteségeikre. Ám a tejipari üzemek helyzetét ronthatja, hogy egyes kereskedők a „demonstrációs megállapodás” megkötése óta több cégnél ármérséklést kezdeményeztek. A napokban két partnerünk is azzal állt elő, hogy a húsvétra lekötött egyes sajtféleségek árát kilónként 60 forinttal csökkentsük – fogalmazott lapunknak az egyik tejipari társaság vezetője.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail