CIKKEK

Agráralku félmegoldásokkal

2004. 02. 27.

Megkötötte szerda éjszaka a megállapodást a demonstráló agrárszervezetekkel az FVM, de alighanem az egyezség legnagyobb pozitívuma az, hogy a termelőket egy időre sikerült „levennie” az utakról. Az érintettek most lázasan tanulmányozzák a dokumentumot, és előbb-utóbb szembesülniük kell azzal, hogy több ponton részmegoldásokat tartalmaz.
Mindjárt szembeszökő, hogy a megállapodás csak néhány milliárdos költségvetési plusztámogatást hoz a gazdáknak, ami persze a megszorító intézkedések közepette nem meglepő. A „tüntetők nyomása” ugyanakkor szerepet játszott abban, hogy a kormány nem von el 20 milliárd forintot az FVM-től. Az áfatörvény beígért módosításával pedig a gazdáknak várhatóan nem kell befizetniük 10-15 milliárdnyi áfát támogatásaik után.
A szűkös költségvetés miatt az egyezség a pénzügyi mozgásteret úgy növeli, hogy valós többlettámogatás helyett ismét bővíti a kedvezményes hitellehetőségeket. A tüntetők itt harcolták ki a legnagyobb eredményeket. Elérték, hogy az uniós közvetlen kifizetések 92 milliárdos magyar kiegészítéséhez az év vége helyett május-júniusban, illetve szeptemberben hozzájuthassanak előlegként. Mivel e keretet a büdzsé a kormányígéretek ellenére sem tartalmazza, a pénzt szokatlan módon, faktoringügyletekkel kaphatják meg. Így azonban – és jobb, ha ezzel mihamarabb szembesülnek – vállalniuk kell a hitel- és faktoringköltségek egy részét, ami önhibájukon kívül jogos támogatásaikat csökkenti.
Hogy eközben a gazdák milyen szabályozási és jövedelmezőségi garanciákat kaptak a tiltakozásokat valójában kiváltó tej-, sertés- és baromfiszektorban? Nos, kellő támogatások hiányában a megállapodás itt áll a leggyengébb lábakon. Erre utalva az egyezség tegnapi ismertetésekor a demonstrációk egyik főszervezője a tüntetésekről tudósító újságíróknak úgy fogalmazott: a következő időszakban is lesz elég dolgotok…

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail