CIKKEK

Milliók hagyhatják el a mezőgazdaságot

2004. 02. 24.

A csatlakozó és tagjelölt országokban nagy tömegek hagyhatják el a mezőgazdaságot a taggá válás után – figyelmeztet a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) legújabb tanulmánya. A közép- és kelet-európai országban jelenleg az agráriumban foglalkoztatott 8 millió embernek mindössze a fele tarthatja meg állását a csatlakozás után – mondta Zdanek Lukas egy pozsonyi sajtótájékoztatón. Josef Pöschl, a tanulmány társszerzője lapunk kérdésére elmondta, főleg Lengyelországban és Romániában lehet tömeges elbocsátásokra számítani, míg a magyar agráriumnak nem kell félnie a csatlakozástól, ugyanis jóval felkészültebb.
A tanulmány szerint jelentősen nőni fog a mezőgazdaság termelékenysége. Jelenleg ugyanis a tíz országban egy farmer 12 ember számára képes megtermelni a szükséges élelmiszert, míg az EU-ban ez az arány 1:54. Várakozások szerint a jövőben 1:25 arány alakulhat ki az új tagállamokban.
Az élemiszer-ipari termékek kereskedelmének jelentős bővülésére számít Josef Pöschl a bővülés után. A még fennálló kereskedelmi akadályok lebontása után mindkét irányban intenzívebb lesz a kereskedelem. Ennek oka egyik oldalról az erős nyugat-európai élelmiszeripar, míg a másik oldalon az alacsony árak jelenthetnek előnyt. A mezőgazdasági termelői árak (Szlovénia kivételével) még jóval az EU-átlag alatt vannak, közelebb a világpiaci árakhoz – állapítja meg a tanulmány. A bekerülési árak ugyan jelentősen növekedtek az elmúlt időben, még mindig alacsonyabbak, mint az EU-ban. Ahhoz azonban, hogy ezt a szintet a gazdák fenn tudják tartani, jelentős befektetéseket kell eszközölniük, erre azonban kevesek lesznek képesek.

Kovács Róbert - VG

   « vissza

Föoldal mail