CIKKEK

Milliárdos agrárkamat késésért

Az FVM fizet a tavalyi támogatási keretek kimerülése miatt

2004. 02. 20.

Csaknem egymilliárd forint késedelmi kamatot kellett kifizetni az idén amiatt, hogy tavaly idő előtt kimerültek az agrártámogatási keretek. A kamatok az amúgy is szűkös FVM-büdzsét terhelik.

Az idén összesen 39,7 milliárd forint agrártámogatást volt kénytelen határidőn túl kiutalni az APEH – tudta meg lapunk az adóhivatal sajtóirodáján. Az adóhivatal januárban azokat a dotációs igényeket elégítette ki, amelyek még tavaly torlódtak fel. A csúszást a „szükséges fedezetek hiánya” okozta, mivel a múlt év második felében sorra merültek ki az FVM költségvetési keretei. Ezért a minisztériumnak a jogcímek zöménél a pályázatok befogadását, illetve a támogatások kifizetését az év vége előtt le kellett állítania.
Az adóhivatalnak a határidőn túli kifizetések miatt öszszesen 938,9 millió forint késedelmi kamatot is ki kellett utalnia. A késedelmi kamat akkor merül fel, ha az APEH a támogatásokat harminc napon túl tudja csak folyósítani.
Ez esetben a jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő összeget is ki kell fizetnie a harminc napot meghaladó időszakra.
A mintegy egymilliárdos kamat az FVM büdzséjét terheli, végső soron ennyivel csökkennek a tárca támogatási forrásai. A veszteség az idén különösen érzékenyen érintheti a minisztériumot, mivel az uniós csatlakozás miatt saját hatáskörben egyébként is szokatlanul kevés forrást használhat fel. A költségvetési törvény támogatási célokra 130 milliárd forintos keretet ad, de ebből a minisztériumnak összesen 80 milliárdnyi, korábbi évekből származó kötelezettséget is teljesítenie kell. A tárcának végeredményben az egész éves új nemzeti dotációkra mindössze 50 milliárdnyi szabad forrása marad, szemben az elmúlt évek 150-200 milliárdos összegével.
A kormány szerdai döntése szerint viszont a költségvetési takarékossági intézkedések nem érintik az agrártámogatásokat, vagyis az FVM nem veszt újabb dotációkat. A PM eredetileg 20 milliárdos elvonást javasolt. Egyes magyarázatok szerint a pénzügyi tárca az agrárdemonstrációs nyomás mellett azért engedett, mert az idén hatályba lépett új áfa-visszaigénylési szabályok az agráriumot ekkora támogatáselvonással sújtják. A tárcának 4 milliárddal így is le kell faragnia büdzséjét, de az összeget a 100 milliárd körülire tehető intézményi kiadásaiból kell előteremtenie. Igaz, értesüléseink szerint még nem egyértelmű, mi számít intézményi forrásnak. Így például a pénzelvonás érintheti az FVM tulajdonában lévő Agrármarketing Centrum Kht.-t, miközben az ide szánt pénzeket a tárca az agrártámogatások között szerepelteti.

Az agrárminiszter a gazdasági kabinet következő ülésén terjeszti elő a 100 milliárdos agrárhitelcsomag bővítési elképzeléseit – közölte Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára. A tárca a kedvezményes hitelmennyiséget legalább 50 milliárdnyi kereskedelmi banki forrással növelné, és a pluszkeretből 20 milliárdot az őstermelőknek, családi gazdálkodóknak különítene el. A megyei FVM-hivatalok eddig 260 milliárdnyi igényt záradékoltak, de a bankok döntik el, mely termelőknek nyújtanak hitelt. A fokozott érdeklődés miatt az FVM leállította azon kérelmek záradékolását, amelyek a meglévő hitelek kiváltására irányulnak.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail