CIKKEK

Mentési terv a Parmalatnak

2004. 02. 20.

A jövő héten elkészülhet az olasz Parmalat megmentési terve – ígérte tegnap a cég csődgondnoka, Enrico Bondi, aki előzőleg Antonio Marzano olasz ipari miniszterrel tárgyalt. A kiszivárgott hírek szerint a Parmalat kizárólag a tej- és gyümölcsléüzletágait tartja meg, és eladja az ezen kívüli tevékenységeit.
Marzano elmondta, hogy a terv tartalmazhat egy már korábban megemlített adósságot részvényért csereügyletet. Ennek keretében a hitelezőknek követeléseik 70-75 százalékos leírását fogják javasolni, majd kötvényeik Parmalat-részvényre váltását. Jól értesült források azt is tudni vélik, hogy a Parmalat mintegy 14,5 milliárd eurós adóssága 4,4 milliárdra csökkenne, és az olasz, valamint a nemzetközi hitelezők válnának az új tulajdonosokká. A külföldi leányvállalatok – köztük a magyarországi is – eközben mindinkább a felvásárlók figyelmének középpontjába kerülnek. Különösen a nem uniós tagállamokban működő érdeklődő cégek száma emelkedik.
A Parmalat Hungária Rt. csőd közeli helyzetét a legjobban a májusban nem csatlakozó országok használhatják ki. A magyar tejcég felvásárlásával így egy csapásra uniós piacra léphet be a felvásárló. Egyes hírforrások azonban még tel-avivi, amerikai, izraeli érdeklődőket is említenek.
A magyar Parmalatra több komoly ajánlat is érkezett. A cég vezetői hitelezői találkozót hívtak össze február végére. Az egyeztetések közben azonban a termelők továbbra sem kapták meg a novembertől januárig felhalmozódott, egymilliárd forint körüli összeget a leszállított tejért.
Január óta feleannyi tejtermelő szállít a székesfehérvári üzemnek, ahol a tejet 65 forintért veszik át. A legutóbbi megállapodást tartja a Parmalat, hiszen február óta hetente fizet a tejeseknek – tudta meg lapunk Istvánfalvi Miklóstól. Ha ezt nem tették volna meg, leállították volna a termelést – tette hozzá a tejtermelők konzorciumának vezetője. Egy hete a beszállítók közül 11 tejcég és a Catone logisztikai vállalat létrehozta az A-Tej Kft.-t 60:40 százalékos részvétellel, amely felvásárlás vagy a termelés megnövelése esetén is megoldást jelenthet a székesfehérvári üzem további működésére.
A Fejér Megyei Bírósághoz az első felszámolási kérelem január 29-én érkezett a termelőktől, miután már november óta nem kaptak semmit a leszállított tejért. Február 2-án nyújtotta be a cég a csődeljárási kérelmét, amit a bíróság – a későbbi beérkezés miatt – elutasított. A székesfehérvári cég fellebbezett, és reménykedik abban, hogy az adminisztrációs okok miatt nem fogja a bíróság elutasítani a csődkérelmet.

VG

   « vissza

Föoldal mail