CIKKEK

Ma tiltakoznak a tejtermelők

Hiába emelte fel a felvásárlási árat a miniszter

2004. 02. 16.

A múlt heti FVM-es szabályozási bejelentés ellenére mától megkezdik országos félpályás útlezárási akcióikat a tejtermelők.

Németh Imre miniszter pénteken – feladva korábbi álláspontját – literenként 68 forintos irányár és 4 forintos gazdálkodói támogatás meghirdetésére tett ígéretet a tüntetések megelőzése érdekében. A tárca szerint így az állattartók követeléseiknek megfelelő, 72 forintos literenkénti bevételhez juthatnának.
A termelői érdekképviseletek nem fogadták el e megoldást – közölte lapunkkal Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. A gazdálkodói álláspont szerint ugyanis az irányár semmire sem kötelezi a felvásárlókat, ezért az FVM-nek helyette 72 forintos intervenciós árat kellene hirdetnie, amely egy állami beavatkozás alapjául szolgálhatna. A tárca az idén megsértette az agrárrendtartási törvényt, amely az intervenciós ár közzétételét kötelezően előírja – állítják a gazdák.
A feldolgozók a 68 forintos irányárról várhatóan a Tej Terméktanács (TT) holnapi elnökségi ülésén alakítják ki álláspontjukat. Információink szerint az állattartók korábbi sérelmeik miatt bojkottálják a megbeszélést. Sirman Ferenc, a TT igazgatója elmondta: a tejipar a 68 forintos árat akkor tudná megadni, ha a havi 25-30 százalékos tejfelesleget sikerülne kezelni. A belpiac elbírná a 70 forint körüli literenkénti tejárat, de a többletért támogatások nélkül az alacsony exportárak miatt ma csak 20 forintot lehet fizetni. Az FVM pénteken szóbeli ígéretet tett ugyan egy hazai intervenciós rendszer működtetésére, de ennek gyors alkalmazásához nincsenek meg a feltételek – közölte Sirman.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail