CIKKEK

A házi tej a legjobb nedű

2003. 03. 18.

Gazdaságtalannak tartják a makói tejtermelők a házitej-értékesítést. Bár egyre kevesebben árulják a házi fejésű tejet, sokan esküsznek a teljes értékű tejitalra, amelyből a legjobb túró, sajt és lepény készül.

Egyre kevesebben foglalkoznak Makón házitej-árusítással, mert a gazdák számára egyáltalán nem nyereséges a háztáji tejtermelés. Kiss István gazdálkodó mindössze két fejőstehenet tart, így a rokonok, barátok és szomszédok között elosztja azt a tejet, amelyet a tehenei adnak.

-- Ma kis tételben nem éri meg tehenet tartani és tejet árulni, hiszen az átvételért sem fizetnek többet 65-70 forintnál. Bár igény lenne a házi tejre, hiszen sokan szeretik a hagyományos alapanyagokból készült ételeket -- fogalmazott a termelő.

Batik Vilmos több tehenet is tart és maga is esküszik a házi tejre, amelyet szerinte inkább az idősebb korosztályok választanak -- nosztalgiából vagy pénzmegtakarításból. A kereslet akár számottevőnek is nevezhető, ám a termelő úgy véli: az újabb és újabb tisztiorvosi szigorítások gyakorlatilag ellehetetlenítik ennek a „hungaricumnak" az értékesítését.

-- Volt egy ismerősöm, akinek a gyermekénél tejérzékenységet mutattak ki. Megkóstolta azonban a házi tejet és semmi baja sem lett, kiderült, hogy éppen a gyári termékben lévő tartósítószer ártott meg neki. Vallom, hogy a házi túróból lehet a legfinomabb túrós lepényt készíteni, éppenhogy ezt a termelési formát kellene támogatni, hiszen az idegenforgalmi tényezőkké válhatnának az igazi magyar jellegzetességek között jegyzett, házi tejből készült ételek -- fogalmazott Batik Vilmos.

A termelő még kitért rá: számos, házitej-forgalmazással foglalkozó, zömmel a Makó környéki kistelepüléseken élő ismerőse fél az EU-csatlakozással járó egészségügyi szabályok szigorításától. Úgy véli: a magyar gazdáktól sokszor már most is higiénikusabb feltételeket várnak el, mint amilyenek a nyugati termelőkkel szemben támasztott követelmények. Félő, hogy a házi tejet forgalmazók a jövőben sem alakítanak érdekképviseletet.

-- A makói önkormányzat előtt az utóbbi időben egyáltalán nem vetődött fel tejértékesítéssel kapcsolatos indítvány, de még észrevétel sem -- utalt a házi tej, túró és sajt értékesítésének megszűnésére Nagy György József , a képviselő-testület mezőgazdasági bizottságának vezetője.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail