CIKKEK

Válságtárgyalás tejügyben

2004. 02. 13.

Ma egyeztet a tejágazati válság elhárítása érdekében az ágazati érdek-képviseleti és szakmai szervezetekkel Németh Imre agrárminiszter – tudta meg lapunk. Mint ismert, a gazdálkodók hétfőtől országos demonstrációkat helyeztek kilátásba a felvásárlási zavarok és jövedelmezőségi gondok miatt.
Értesüléseink szerint az FVM ma több szabályozási bejelentéssel igyekszik elejét venni a termelői tüntetéseknek, részletek azonban nem szivárogtak ki. A minisztérium a költségvetési korlátokra hivatkozva korábban azt tervezte, hogy literenként 4 forintos mennyiség alapú támogatást léptet életbe, szemben a tavalyi 6,50-os összes termelői dotációval. Többször hangsúlyozta, hogy nem kíván irány- és intervenciós árat hirdetni, holott ezt a termelők szerint az agrárrendtartási törvény kötelezően előírja.
Több ágazati szervezet a vélt miniszteri jogsértésről korábban már tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt. A Magyar Agrárkamara (MAK) a Hajdú-Bihar megyében kialakult tejválság kapcsán tegnap már a kormány felelősségét is felvetette. Forgács Barna, a köztestület alelnöke szerint a kabinet a Friesland Hungária Rt.-vel szemben „bevethetné” a versenytörvényt, amely tiltja a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, és a tisztességtelen eladási vagy vételi ár megállapítását.
Az ügyet az robbantotta ki, hogy a hazai piacon meghatározó Friesland szerdán 30 gazdától nem vett át 250 ezer liter tejet. A cég ezt azzal indokolta, hogy a termelők nem voltak hajlandók szerződést kötni. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a versenyhivatalhoz fordul a társaság törvénysértőnek tartott magatartása miatt. A termelők a 62–66 forintos mai árak helyett a tavalyihoz hasonló, 72 forintos literenkénti tejárat kérnek számon az iparon, illetve az FVM-en és a kormányon.

VG

   « vissza

Föoldal mail