CIKKEK

Igen a tejfölre , nem a tésztára

2003. 03. 13.

Hatrészes tájékoztatósorozat utolsó találkozóját tartották szerdán a művelődési házban, ahol az érdeklődőknek Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő mutatta be vendégét, Szabó Szilvesztert.
Az előadó a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium SAPARD Hivatalának Közép-dunántúli Regionális Irodájából érkezett, s rendkívül részletes információkkal gazdagította a jelenlévők ismereteit.
Egyebek mellett elmondta, hogy évente 12,5 milliárd forintra lehet pályázni 2006-ig akkor is, ha nem lépnénk be az Európai Unióba. Fontos tudni, hogy a pályázatok egyik részének az agrárstruktúra-fejlesztési, a másiknak pedig a vidékfejlesztési intézkedésekhez kell kapcsolódniuk. A mezőgazdasági beruházások esetében maximum 50 millió forint adható összevontan is egy termelőnek. Főleg a tartástechnológia korszerűsítésére, a trágyakezelésre, illetve az elhullott állatok elhelyezésére. A mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozására, marketingjének fejlesztésére ugyancsak lehet támogatást igényelni, ám lényeges megkötés, hogy a tejjel , hússal és szőlővel kapcsolatban csak akkor jár vissza nem térítendő forintöszszeg, ha azt nem bővítésre kívánják igénybe venni, hanem kizárólag korszerűsítésre és technológiai fejlesztésre.
Végül említést érdemel az a különlegesnek számító szabály is, hogy a tejfölkészítés például támogatható a SAPARD-pénzekből, a tésztagyártás viszont nem

P. P. - 24óra

   « vissza

Föoldal mail