CIKKEK

Tárgyalnak a termelőkkel

2004. 01. 28.

Miután a Parmalat székesfehérvári gyára és annak pénzintézetei között kedvezően alakultak a tárgyalások, tegnap lapzártánkkor a cég még tárgyalt a tejtermelőkkel. Mint ismeretes, a vállalat hónapok óta nem fizetett a beszállítóinak, és így egyes becslések szerint egymilliárd forinttal tartozik nekik. A tegnap délután kezdődött tárgyaláson a termelők garanciát kértek arra, hogy a jövőben hetente fizet nekik a Parmalat, valamint a december végéig beszállított és ki nem fizetett tej értékét egy hónapon belül törlesztik.
A termelők számára elfogadható lenne az adósság egy részének tőkésítése is, a cég irányításában való részvétel formájában. A Parmalat tartozásai ellenére a tejtermelők jelenleg is szállítanak a cégnek, a további együttműködést azonban csak akkor biztosítják, ha a héten sikerül megállapodni a cégvezetéssel.
Eközben Olaszországban Calisto Tanzi, a Parmalat Finanziaria SpA volt vezetője vallomást tett, melyben elismerte, hogy 1998 óta hamisak a cég mérlegadatai. A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói szerint a cég tartozása 14,3 milliárd euróra rúg, az ügyészség azonban tovább nyomoz. A botrányba politikai szálak is szövődtek, hiszen Tanzi azt is beismerte, hogy a 2001. tavaszi választások kampányában Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pártját, a Forza Italiát is pénzelte.

VG

   « vissza

Föoldal mail