CIKKEK

Marad a 2,8-as tej

2003. 03. 13.

A szántóföldi növények termesztői kifejezetten jól járnak az EU-csatlakozáskor, hiszen a közvetlen kifizetések összege hektáronként akár a hétszerese is lehet a jelenlegihez képest. De a durumbúzát és dohányt termesztők is jelentős összegű támogatásokat kapnak.

Az unióban a mezőgazdasági támogatások meghatározása egyrészt a termelési kvóták, másrészt a közvetlen kifizetések mértéke, illetve ütemezése alapján történhet -- tájékoztatott Tasnádi Gábor , a megyei földművelésügyi hivatal vezetője. Minden egyes kvótával szabályozott terméknél a kiharcolt kvóta nemcsak a jelenlegi termelési színvonal fenntartását biztosítja, de többségük megfelelő mozgásteret nyújt a fejlődéshez is.

A szántóföldi növények, a gabonafélék, az olaj- és fehérjenövények esetében az egy hektárra jutó kifizetés 2004-ben 55 százalékos támogatottsággal (ebből 25 százalék az EU-forrás, 30 százalék pedig a költségvetési kiegészítés) közel 40-45 ezer forint lesz a jelenlegi 7000 helyett. A szántóföldi növények terület alapú támogatásának kifizetése az adott gazdasági évet követő november 16. és január 31. között történik. Az jogosult a támogatásokra, aki, amennyiben 19 hektárnál nagyobb területen gazdálkodik, a hektárok meghatározott százalékát (ez jelenleg 10) parlagon hagyja. Ám még erre az ugarra is járhat a területalapú támogatás, sőt lehet nem élelmiszer és nem takarmány célú növénytermesztéssel is foglalkozni, például repcét vetni.

A csatlakozási tárgyalásokon sikerült elérni, hogy a tejkvóta közel 2 millió tonnás lesz, dacára annak, hogy a hazai fogyasztás alig haladja meg a másfél millió tonnát. A piaci egyensúly fenntartás érdekében lehetőség nyílik bizonyos tejtermékek , a vaj, a tejszín , a sovány tejpor és egyes sajtfélék) magántárolásának költségtámogatására is, valamint a belső felhasználást ösztönző támogatásokra, például az iskolatejprogramra. Fontos feltétel azonban, hogy kizárólag a hazai extra minőségnek megfelelő tej kerülhet emberi fogyasztásra. Az EU nyers tejjel szemben támasztott higiéniai és minőségi követelményeinek teljesítésére 2003-ban 50 százalékos kiemelt beruházási támogatás igényelhető technológia korszerűsítésére, tejcsarnokok fejlesztésére, de át lehet állni a húshasznú szarvasmarha-tartásra is.

Az EU-ban 2005-ben vezetik majd be az extra minőségű nyers tej utáni literenkénti 1,32 forint támogatást. Az jogosult a segítségre, aki az előző évi kvótát igazoltan teljesítette. A belépést követő öt évig hazánkban előállíthatunk és forgalmazhatunk 2,8 százalék zsírtartalmú tejet , míg a többi tagországban csak a 0,5, az 1,5 és a 3,5 százalékos zsírtartalom az engedélyezett.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail