CIKKEK

Hozomra viszik a tejet a Parmalatnak

Hírzárlatot rendeltek el a székesfehérvári Parmalat jövőjéről tárgyaló vezetők, a számlákat zároló bankok és a pénzükre váró tejtermelők.

2004. 01. 20.

A székesfehérvári Parmalat egyelőre naponta fogadja a tehenészetekből érkező tejet, s szállít friss árut a kereskedőknek. Az anyavállalat csődje közvetve érinti a magyar vállalatot, mert az eddig türelmes beszállítók már követlik pénzüket, és a hitelező bankok sem kockáztatnak.

Alan Von Der Nagel, a székesfehérvári gyár ügyvezetője a múlt héten tárgyalt Olaszországban a cég jövőjéről Enrico Bondival, a Parmalat-csoport csődbiztosával, de azt nem tudni, milyen utasítással érkezett vissza Székesfehérvárra. Azóta a vállalatot finanszírozó bankokkal folytat tárgyalásokat, de ezekről sem a Parmalat, sem a bankok nem nyilatkoznak. A múlt héten egy budapesti szakmai fórumon a Komárom-Esztergom és Fejér megyei termelők bejelentették, hogy a bizonytalan fizetés ellenére továbbra is szállítják a tejet, cserében viszont szeretnének tulajdonhoz jutni a feldolgozóban.

A termelők helyzete azóta romlott: a bankok zárolták a cég számláit az ötmilliárdot meghaladó tartozás miatt. A termelőknek a múlt hét közepén még 750 millió forinttal tartozott a gyár. Ma és a hónap végén újabb határidő jár le, ha a Parmalat nem fizet, akkor a három hónapos tartozás már másfél milliárd forintra rúg. Mintegy ötven termelő konzorciumot alakított, s teljes hírzárlatot fogadva közösen próbálnak dűlőre jutni a gyár vezetésével az adósságról. Szeretnének megállapodni a napi beszállítás fizetésének feltételeiről, s arról, miként törleszti a cég a háromhavi tartozást. A zárolt számlák miatt szűk mezsgyén folytathatják a tárgyalásokat, s csínján lehet bojkottot emlegetni, hiszen ha a feldolgozó nem jut tejhez, esélyük sincs arra, hogy megkapják pénzüket, így most egymás foglyai.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail