CIKKEK

Tejügyben figyelmeztet az FVM

2004. 01. 20.

Pénzelvonással járó figyelmeztetésben részesítette az FVM vezetése a minisztérium két munkatársát a tejágazat alapszabályozását biztosító rendelkezések tavaly év végi hatályon kívül helyezése miatt – közölte Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára. Mint ismert, a minisztérium decemberben – a fokozódó forráshiányra hivatkozva – eredetileg azokat a jogszabályokat akarta visszavonni, amelyekhez támogatás-felhasználás kapcsolódott. „Adminisztratív okokból” azonban olyan rendelkezéseket is eltörölt, amelyek nélkülözhetetlenek az ágazat működésében. Az év elején főként az úgynevezett kvótaszabályozás hiánya okozott feszültséget, de a tárca azóta korrigálta hibáját.
A tejtermelők bírósági pereket indítanak az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanáccsal (TT) szemben, ha a szervezet nem téríti meg elmúlt év végi, legalább egy-két milliárd forintra rúgó veszteségüket – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Az ügyben a TT múlt heti küldöttgyűlésén sem született döntés. A gazdák tavalyi kára abból származott, hogy a tejipar 6-12 forinttal csökkentette az egész évre meghatározott, 72 forintos literenkénti irányárat. A terméktanács ugyanakkor egy korábbi megállapodásban garanciát vállalt arra, hogy az árat feldolgozó tagjai az év végéig megadják a termelőknek – közölte Tóth.
A garanciavállalás arra az időszakra vonatkozott, amíg a megállapodás feltételei fennálltak – reagált Sirman Ferenc, a TT igazgatója. A szervezet szerint a kötelezettség novembertől megszűnt, mert a szintén aláíróként szereplő FVM az egyezséget nem tartotta be. A tárca 200 millió literes termeléscsökkentést vállalt 2003-ra, de ebből – állítja a TT – csak 160 milliót teljesített. Mivel az emiatt megtermelt feleslegek exportja a terméktanácsi intervenciós pénzalapok kimerülésével veszteségessé vált, a tejipari cégeknek az év végén csökkenteniük kellett átvételi áraikat. Sirman szerint az elmaradt FVM-es intézkedések 2 milliárd forintnyi dotációval egyenértékűek, amivel a múlt évi feszültségeket kezelni lehetne. Ezért a TT az összegről most tárgyalásokat kezdeményez, végső soron pedig bírósági pert is kész indítani a tárca ellen – közölte az igazgató.
A TT és az FVM között ma is vitatéma az a 20 millió liter tejnek megfelelő intervenciós állami felvásárlás, amelyet a minisztérium tavaly ősszel hivatalosan is bejelentett, de aztán nem hajtott végre. Benedek szerint az akció azért maradt el, mert az év végén nem volt felesleg a tejpiacon, és az intervenciót decemberben már a TT sem kérte. Sirman ugyanakkor közölte: az akciót akkor már időhiány miatt nem lehetett volna lebonyolítani, mivel a minisztérium rendelete december közepéig sem jelent meg. Igaz, a tárca korábban elkészítette a jogszabályi tervezetet, de az abban rögzített megoldási elképzelések technikai szempontból a TT szerint megvalósíthatatlanok voltak. Mivel a módosításokról nem született kompromisszum, a terméktanács inkább azt javasolta, hogy a tárca az intervencióra szánt egymilliárd forintos összeget a szervezetnek támogatásként fizesse ki.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail