CIKKEK

Az FVM lefölözi a búzaexportot

2004. 01. 16.

Tonnánként 11 ezer forintos kiegyenlítő befizetést (korábbi nevén lefölözést) ír elő a lehető legrövidebb időn belül az FVM a búzaexportra – jelentette be Németh Imre agrárminiszter. A lisztre is kiterjedő intézkedés az uniós csatlakozásig lesz érvényben. Értesüléseink szerint a döntést szűk körű egyeztetés előzte meg az érintett minisztériumok között, de a szakmai szervezetekkel nem konzultáltak. A kiegyenlítő befizetés azt jelenti, hogy a tárca pénzügyi eszközökkel kívánja biztosítani a folyamatos belföldi áruellátást. A kiszállítóknak a lefölözési összeget az államkasszába kell befizetniük, ha exportálni akarnak. Úgy tudjuk, a lefölözés alkalmazásához vissza kell állítani a búzakivitel engedélyezési rendszerét is, de erről a minisztérium nem nyilatkozott.
Németh az intézkedést azzal magyarázta, hogy az országban áruhiány alakult ki. Az ágazati felmérések azt tükrözik, hogy a belföldi igények kielégítéséhez 100-150 ezer tonna búza hiányzik az aratásig. Ez a helyzet azért állhatott elő, mert a tavalyi rendkívüli aszály miatt szokatlanul kevés, 2,8-2,9 millió tonna áru termett, amiből mostanáig csaknem 600 ezer tonna elhagyta az országot. A kivitel azért folyhatott akadálytalanul, mert az FVM nem léptetett életbe korlátozó intézkedéseket, holott a búzaárak hónapokkal ezelőtt elszabadultak. Igaz, többször megkísérelték egy regisztrációs és engedélyezési rendszer bevezetését, és már korábban felmerült a lefölözés lehetősége is. A tervek azonban a Külügyminisztérium ellenállásán megbuktak, mert a tárca – többek szerint az unió nemtetszésétől tartva – a feszültségek kezelését a piacra kívánta bízni.
A szakértői vélemények ma már megoszlanak arról, indo-kolt-e az export mostani drasztikus fékezése, ha az intézkedést az FVM eddig nem tudta keresztülvinni. A kivárás és árrobbanás hatására kialakult, 50 ezer forint körüli tonnánkénti belföldi búzaárak ugyanis már megközelítik az importárakat, vagyis nem várható további jelentős drágulás. A 11 ezer forintos befizetési mérték mindenesetre a búzakivitel teljes leállítását eredményezi, és árcsökkentést is okozhat a hazai piacon. A bejelentés hatására az árutőzsde márciusi elszámolóára tegnap tonnánként 800, a májusi 590 forinttal esett, és több szakértő szerint nem kizárt, hogy a következő napok is mérséklődést hoznak.
A kereskedőket és feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség alapvetően nem vitatja az exportkorlátozási intézkedést, de az a már megkötött üzletekre nem terjedhet ki – közölte Makay György, a szervezet főtitkára. Más forrásból származó értesüléseink szerint az FVM bírósági perekre számíthat, ha a kiviteli megállapodásokkal rendelkező cégeknek a lefölözés életbeléptetésével gazdasági kárt okoz. Makay hozzátette: a szervezet technikai szempontból aggályosnak ítéli, hogy a liberalizált exportterméknek számító lisztnél a kiegyenlítő befizetést alkalmazni lehet-e. Emellett tűrhetetlennek tartja, hogy az FVM a szövetséggel a döntés előtt semmilyen egyeztetést nem folytatott – szögezte le.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail