CIKKEK

Februártól él az új agrárhitel

A csatlakozásig meg kell kötni a banki szerződéseket

2004. 01. 08.

Összesen százmilliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak uniós felkészülésükhöz az agrárpiaci szereplők – döntött tegnap a kormány. Az új program csaknem egy hónapos késéssel, február elsejétől indul. A hitelszerződéseket az EU-csatlakozás miatt április 30-ig meg kell kötni.

Február elsejétől százmilliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak a mezőgazdasági termelők, az élelmiszer-ipari üzemek és az integrátorok (termelői csoportosulások) forgóeszköz-feltöltésükhöz, illetve uniós felkészülésüket szolgáló fejlesztéseikhez – jelentette be a tegnapi kormánydöntés után Németh Imre agrárminiszter. A hitelszerződéseket április 30-ig meg kell kötni, mivel az uniós csatlakozás után már nem lehetne érvényesíteni a költségvetési kedvezményeket. A kölcsönökhöz kamattámogatás, illetve állami és intézményi kezességvállalás társul.
A hitelkeretből 50 milliárdot az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank folyósíthat, 50 milliárdot pedig a kereskedelmi bankok helyezhetnek ki. A miniszter közlése szerint az ágazati szereplőknek végeredményben 5-6 százalékos kamatot kell majd fizetniük. Egy-egy termelő 2–350 millió, míg az integrátorok és a közösségi szervezetek egyenként legfeljebb 750 millió forintnyi hitelt igényelhetnek.
A kölcsönfelvétel részletes feltételeit FVM-rendelet szabályozza majd, amely várhatóan január közepén jelenik meg. Az elképzelések szerint az agrártárca megyei hivatalainak ellenőrizniük kell, hogy a felvenni kívánt hitelmennyiség igazodik-e a piaci szereplők gazdasági tevékenységéhez. Ezért az igényeket először a hivataloknál záradékoltatni kell, és azokat csak ezt követően lehet majd benyújtani a bankokhoz.
Mint ismert, a korábbi nyilatkozatok szerint az új hitelprogramnak január elejétől kellett volna beindulnia, vagyis a februári kezdés többhetes csúszást jelent. A késlekedést az okozta, hogy az illetékes tárcák a közigazgatási egyeztetéseken tavaly nem tudtak megállapodni a hitelfeltételekről. A későbbi kezdés miatt a jogosultaknak csaknem egy hónappal kevesebb idejük lesz arra, hogy a bankokkal kölcsönszerződéseket kössenek.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail