CIKKEK

Visszavont tejrendeletek

2004. 01. 07.

Január elseje óta gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem működik a hazai tejpiacon , mert az FVM – egy december közepén megjelent jogszabály részeként – a tejágazat összes idevonatkozó rendeletét hatályon kívül helyezte. Értesüléseink szerint a tárcánál tévedés történt, mivel a minisztérium – forráshiányra hivatkozva – csak azokat az előírásokat akarta megszüntetni, amelyek alapján a piaci szereplők támogatásokhoz juthattak. A viszszavont rendelkezések közé azonban olyanok is bekerültek, amelyekhez támogatások nem kapcsolódtak, viszont a piacszabályozásban fontos szerepet játszottak.

A tárcánál meglepetést okoztunk, amikor jeleztük a hibákat – fogalmazott lapunknak Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács (TT) igazgatója. Tájékoztatása szerint ma elsősorban a tejtermelési kvótákról szóló 1997-es minisztériumi rendelet hiánya jelent gondot, mivel az a termékpálya-szabályozás alapját képezi. Napokon belül tejpiaci káosz alakulhat ki, ha az FVM legalább a kvótaszabályozást nem állítja helyre – szögezte le.

Értesüléseink szerint a tejtermelők kifogásolják, hogy a tárca a forráshiány miatt visszavont minőségi és kvótatámogatásokról sem intézkedett 2004-ben. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára elmondta: a minisztérium nem tette közzé az intervenciós és az irányárat sem, holott ezt az agrárrendtartási törvény kötelezően előírja. A szabályozott árakat már az év kezdete előtt kilencven nappal meg kellett volna hirdetni. A mai helyzet bizonytalanságot okoz a gazdálkodónál, és nehezíti uniós felkészülésüket is – mondta Tóth.

Az állattartók egyes megyékben már demonstrációt fontolgatnak, mivel a feldolgozók – kihasználva a szabályozatlan piaci helyzetet is – literenként 8-12 forinttal csökkentik a tejfelvásárlási árakat – tudtuk meg. Tóth szerint a termelők a tavalyi 72-vel szemben 60-65 forintos szerződéses ajánlatokat kapnak, miközben az idei önköltség megközelítheti a literenkénti 82 forintot a takarmányár-robbanás miatt. Ezért a gazdák 75 forintos literenkénti irányárra, illetve 5,20 forintos minőségi és 1,30 forintos kvótatámogatásra tartanának igényt a májusi csatlakozásig. (Azután az uniós szabályozás lép életbe, ami viszont tejipari nyilatkozatok szerint mindenképpen tejárcsökkenést hoz a hazai piacon.)

A tejárak visszarendeződése már tavaly decemberben megindult, amikor egyes tejipari cégek 6–12 forintos literenkénti mérséklést hajtottak végre. A TT ugyanakkor korábban garanciát vállalt arra, hogy a feldolgozók a már említett 72 forintos árat az év végéig megfizetik a termelőknek. A szervezet viszont decemberre mintegy 6 milliárd forintnyi export-veszteségtérítéses tartozást halmozott fel a tejipari társaságokkal szemben.

VG

   « vissza

Föoldal mail