CIKKEK

Sertéspiaci változások

2004. 01. 06.

Általában stabilizálódtak, helyenként pedig növekedésnek indultak az elmúlt napokban a hazai sertésfelvásárlási árak, de az ágazati egyensúly megteremtéséhez további beavatkozásokra van szükség – közölte Zádori László, a gazdasági szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. Mint ismert, az FVM tavaly év végén kötött megállapodást a szervezettel a fokozódó túltermelési válság és a termelői demonstrációs veszély elhárítása érdekében. A feszültséget az okozta, hogy a kilónkénti átvételi átlagár 218 forintra esett, szemben a 295 forint körüli önköltséggel.
A megállapodás részeként a VHT december közepén meghozta a hazai sertésfelesleg csökkentésére irányuló piaci intézkedéseket, amelyek január végéig lesznek hatályban – mondta Zádori. Az egyezség szerint februártól állami exporttámogatások lépnének életbe, és az agrártárca ígéretet tett arra is, hogy január 15-ig minden más fontos szabályozási tervet közzétesz. A helyzetet azonban nehezíti, hogy a sertésszektor a tavalyinál 10 milliárd forinttal kevesebbel, várhatóan csak 9,5 milliárdos nemzeti forrással gazdálkodhat 2004-ben az uniós csatlakozás és a költségvetési korlátok miatt.
A nem véglegesített elképzelések szerint az összegből február és május között 3 milliárd jutna az állami exportszubvenciókra, hogy a belépés idejére a mai árutöbblet nagy részét fel lehessen számolni. A későbbi értékesítést ugyanis nehezítheti, hogy az EU is jelentős termékfelesleggel küszködik. A fennmaradó pénzkeretből 4,5 milliárdot az állattartók, 2 milliárdot a húsipari üzemek kapnának. A pénzfelhasználás azonban a csatlakozás után korlátozottabb lesz, mivel nem minden eddigi magyar támogatási jogcím illeszkedik az uniós előírásokhoz. E szempontból nagyobb mozgástere lehet a civil szervezetként működő VHT-nek, amely saját kasszájából várhatóan 1,5-2 milliárdot fordíthat stabilizációs célokra a mintegy 150 milliós kiadással járó mostani intézkedésen felül.
Az állattartók egyelőre nem érzékelnek árnövekedést a sertéspiacon – mondta Balázs Mátyás, a sertéstermelői érdekképviselet elnöke. Szerinte most „relatív túltermelést” okozhat az is, hogy a feldolgozók a tavaly év végi ünnepek miatt két hétig alig vágtak sertést. A gazdálkodók továbbra is nehezményezik, hogy december 31-ével megszűnt a 2-3 ezer forintos hízónkénti haszonállat-tartási támogatás, miközben az FVM mintegy 2 milliárdos, tavalyról származó dotációval is adós.

Hazafi lászló - VG

   « vissza

Föoldal mail