CIKKEK

A Parmalat Magyarországon

2004. 01. 05.

A Parmalat és a csomagolóanyagot szállító Tetra Pak közötti olaszországi feszültség nem érinti a magyarországi tejfelvásárlást .

A Tetra Pak Olaszországban beszüntette a csomagolóanyagok szállítását a csődeljárás alatt álló olasz Parmalat tejipari konszernnek, mivel hónapok óta nem egyenlítette ki számláit. A Parmalat Olaszországban évente mintegy 700 millió darab Tetra Pak gyártmányú tejtermék - és gyümölcslé tároló dobozt használ fel.

Magyarországon hat, zömében külföldi tulajdonban lévő csoport vált meghatározóvá a tejiparban , egyikük a Parmalat Hungaria Rt. A cég jelenleg félezer dolgozót foglalkoztat. A társaság tájékoztatása szerint évi 112 millió liter tejet dolgoz fel. A terméktanács közlése szerint azonban évi 80-90 millió liter tej feldolgozásával a Parmalat 5-6 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak.

Az olasz Parmalat 1992-93-ban jelent meg Magyarországon, akkor megvásárolta a Fejértej Tejipari Vállalatot. A 90-es évek végén már két gyárat működtetett, az egyiket Székesfehérváron, a másikat Cegléden, és alkalmazottainak száma meghaladta a 800-at. A Parmalat ceglédi üzemét 2002-ben fokozatosan leépítették, Székesfehérvárra telepítették át a tasakos tej feldolgozását. A társaság 2003-ban eladta a ceglédi üzemet, mivel a székesfehérvári gyárban kívánják a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát növelni. Korábban a Parmalat Hungaria Rt. azzal számolt, hogy árbevétele - amely 2002-ben 10 százalékkal növekedett és elérte a 70 millió eurót - 2003-ban meghaladja a 70 millió eurót.

Budapest Online

   « vissza

Föoldal mail