CIKKEK

Vágóhidak a szakadék szélén

Január végén EU-ellenőrök érkeznek Baranya megyébe

2003. 12. 29.

Működésük felfüggesztése, végső soron bezárás fenyegeti azokat a vágóhidakat, tejfeldolgozókat , amelyek záros határidőn belül nem teljesítik az EU-normákhoz igazodó elvárásokat. A megyében 35 érintett üzem felülvizsgálata fejeződött be. Az eredmény siralmas. A becslések szerint a kisebbek esetében is 30--100 millió forintos ráfordítás révén lehetne a megkívánt körülményeket biztosítani.
A megyei állategészségügyi állomás szakemberei, csakúgy, mint a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonképpen türelmesek voltak. A vágóhidak üzemeltetői már évek óta tisztában vannak az elvárásokkal, ám a minisztérium két ízben is későbbre halasztotta a teljesítésükre korábban megszabott határidőt. A megyében szeptemberben hat üzem tevékenységét függesztették fel -- tudtuk meg dr. Regős Bélától, az állomás osztályvezetőjétől --, további 24 pedig csak részben felelt meg a szigorúbbá vált magyar, illetve EU-szabványoknak.
A huszonnégy üzem szeptemberben eredetileg ez év december 31-ig, ezt módosítva 2004. január 20-ig kapott időt arra, hogy fejlesztési ütemterv alapján befejezze a szükséges beruházásokat. Most azonban -- hangsúlyozza Regős Béla -- már nem lesz halasztás.
Januárban az állomás szakemberei egy újabb felülvizsgálattal ellenőrzik az érintett üzemeket. Ahol eddig nem teljesítettek, napokon belül számíthatnak a felfüggesztésre. Már csak azért is, mert ugyancsak január végén EU-szakemberek érkeznek a megyébe, akik a közösségi szabványokhoz való igazodást ellenőrzik majd.
Előnyben vannak azok az üzemek, amelyek már nyertek Sapard-pályázaton, illetve rendelkezésükre áll a forrás a fejlesztéshez. A szakemberek megítélése szerint azonban ilyen üzem kevés van, ezért azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy bő egy hónap múlva lényegesen megcsappan a megyében a hús-, illetve tejfeldolgozók száma.

Kevesebb kolbász, drágábban?
A megyében működő vágóhidak, húsfeldolgozók közül öt tartozik a nagykapacitásúak közé. Ezek évente 5000-nél több sertést, illetve 1000-nél több szarvasmarhát vágnak le. A feldolgozók esetében az elvárás a heti 7,5 tonnát meghaladó termék előállítása. A szakemberek véleménye szerint nem okoz majd áruhiányt, ha a jelenleg működők közül bármennyi tevékenységét fel is függesztik, mert az elvárásoknak megfelelő üzemek azonnal pótolják az űrt. Nem várható az sem, hogy a bezárásoknak árfelhajtó következménye lesz. Az azonban elképzelhető, hogy az egyes feldolgozóktól megszokott egyedi ízek eltűnnek a pultokról.

M. A. - Dunántúli Napló

   « vissza

Föoldal mail