CIKKEK

Húsüzemek végnapjai

Szigorúak az uniós követelmények -- Haladék január végéig

2003. 12. 23.

Amennyiben jövő év január végéig nem felelnek meg az uniós és a magyar élelmiszer-biztonsági, higiéniai és környezetvédelmi előírásoknak, bezárnak 95 kisebb-nagyobb húsüzemet -- közölte az agrártárca. Lakat alá kerülhet még több baromfi-feldolgozó és hét tejüzem is. Márciusban folytatódik az ellenőrzési kampány, amely megyénket sem kerüli el.
Dr. Nedeczky Árpád, a Komárom-Esztergom Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a brüsszeli szakemberek január 19-ével kezdődően az ország minden megyéjében ellenőrzik a feldolgozóüzemekben, hogy eleget tettek-e az előírásoknak. Valójában ezt követően mondják ki a végső szót, hogy az első lépcsőben mely üzemeket kénytelenek bezárni.
Megyénkben jelenleg tizenhárom vágóhíd illetve húsfeldolgozó, valamint két tejüzem működik. Helyzetükről az igazgató egyelőre annyit kívánt mondani, hogy "megyénkben sem rózsás a helyzet". Szűkebb hazánkban is a nagyobb és korszerű húsüzemek lehetnek a nyertesei az üzembezárási hullámnak. A kisebbek nem tudnak, vagy nem akarnak költeni a szigorodó egészségügyi normák teljesítésére. Nedeczky Árpád utalt arra, hogy a hatósági állatorvosok már évek óta folyamatosan ellenőrzik az élelmiszer-feldolgozókat, a bezárások azonban rendre elmaradtak. Most viszont az uniós csatlakozás miatt már nincs haladék. Megyénkben az utolsó pillanatig abban reménykednek, hogy az üzemek többsége megfelel majd a követelményeknek.
Bálint Tibor országos főállatorvos szerint a bezárások következtében a legrosszabb esetben megfeleződik a magyar húsfeldolgozói ipar, de még így is bőven fedezni tudja a hazai szükségleteket. Tehát jó hír, hogy nem kerül veszélybe az intézkedések nyomán a húsellátás. Jelenleg ugyanis a versenyképes és fejlesztésekre áldozó nagy feldolgozók nem tudják kihasználni kapacitásukat, így az ő helyzetük javulhat az előírásokat teljesíteni nem tudók bezárása nyomán. Az elsőként megszűnő vágóhidak listája ugyan nem titkos, de piaci okok miatt addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az érdekképviseleti szervekkel meg nem állapodnak arról, melyik vágóhíd veszi át a sertést a szerződött termelőktől.

Ráb Erzsébet - 24óra

   « vissza

Föoldal mail