CIKKEK

Önkorlátozó baromfi-feldolgozók

A Lúdszövetség döntése szerint büntetés jár a limitet túllépőknek

2003. 12. 22.

A húslibaágazat túltermelési válsága miatt a feldolgozók 2004-ben idei termelésük hatvan százalékát állíthatják elő büntetlenül a szakmai szövetség döntése alapján – értesült a Világgazdaság Orbán Mihálytól, a Lúdszövetség elnökétől. A szervezet az uniós piacokon konkurens Lengyelországgal is megállapodást készül kötni.
Az egész baromfiágazatot érintő túltermelési válság miatt tíz-tíz milliárd forintos veszteség érte a termelőket és a feldolgozókat az idén. Az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem kívánt beavatkozni a helyzet normalizálása érdekében, és a bankok sem hiteleztek. Az ágazat így az uniós csatlakozás előtt fél évvel nagyon rossz helyzetbe került – nyilatkozta lapunknak Orbán Mihály, a Lúdszövetség elnöke. A baromfiágazaton belül a legnagyobb vesztes a lúdágazat, hiszen az idei túltermelés Orbán szerint a termelőknek 3,5 milliárd, a feldolgozóknak pedig 4-4,5 milliárd forintos veszteséget okozott.
A helyzet megoldatlansága miatt a szövetség tagjai állománycsökkenésre vonatkozó intézkedéseket fogadtak el. Az idei évben fehér libából 5,5 millió darab volt az országban, a Lúdszövetség intézőbizottsága ezt negyven százalékkal kívánja csökkenteni. Az intézkedéssel az országos termelést így megközelítőleg 3,3 millió darabban maximalizálják.
A magyar baromfi-feldolgozók így jövőre csak 2003-as termelésük hatvan százalékát állíthatják elő, a limit túllépése esetén pedig kilónként húsz forintot kell a szövetség intervenciós kasszájába fizetniük. Ez a ludak 5,5 kilogrammos átlagsúlyával számolva 110 forintot jelent darabonként.
Orbán lapunknak elmondta, döntés született arról is, hogy a szintén főként a német nyelvterületre exportáló Lengyelországgal felveszik a kapcsolatot, és velük is megállapodást kötnek a 2004. évi termelési mennyiségekről.
A Baromfi Terméktanács elnöksége egyébként jelenleg a korábbi 25 helyett 24 tagból áll, miután a Hajdú-Bét Rt. jelenlegi elnöke, Nagy György a terméktanács elnöki posztján kívül elnökségi tagságáról is lemondott.

VG

   « vissza

Föoldal mail