CIKKEK

Mintegy 200 dolgozójától válik meg jövőre az Új Mizo Rt.

Várhatóan mintegy 160-200 dolgozótól válik meg jövőre az ország harmadik legnagyobb tejipari vállalata, a pécsi székhelyű Új Mizo Rt. - közölte a cég szakszervezeti vezetője pénteken.

2003. 12. 15.

Priol Tamás elmondta: a társaságnál pénteken megalakult az a négytagú, munkaadókat és munkavállalókat képviselő leépítési bizottság, amely a következő napokban tárgyalásokat folytat a létszámcsökkentés mértékéről, módjáról.

A szakszervezeti vezető közölte: a pontos részleteket az Új Mizo Rt. december 27-én hozza nyilvánosságra, egyelőre csak annyit tudni, hogy az elbocsátandók harmada szellemi, a többiek fizikai dolgozók, akik a cég több üzemében dolgoznak. A leépítés részeként bezárják a sellyei sajtüzemet, mert elavult, veszteségesen termel, továbbá a sajt iránti kereslet ismeretében nem térülnének meg azok a beruházások, amelyekkel megfelelhetne az európai uniós elvárásoknak.

Priol Tamás tájékoztatása szerint a társaság vezetése a döntéseket elsősorban azzal indokolta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nem fizette ki a tejipari vállalatoknak a korábban ígért idei - összesen 3,1 milliárd forint - tejexport-támogatást. Emellett csökkenteni kell a költségeket, mert a pécsi vállalat csak így tud versenyben maradni az Európai Unióban.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az érdekvédők túlzottnak tartják a cégvezetés leépítési terveit, mert attól félnek, hogy az elmúlt években sorozatos átszervezéseken és karcsúsításon átment Új Mizo Rt. bizonyos részlegeiben súlyos munkaerőhiány lép fel, egyes munkafolyamatokat nem tudnak majd hatékonyan elvégezni. Arra a kérdésre, mekkora leépítést tartanának elfogadhatónak, Priol Tamás nem kívánt válaszolni, azt azonban elmondta: ügyelnek arra, hogy az elbocsátások és nyugdíjazások a törvény előírásainak megfelelően történjenek.

A cégvezetéstől korábban kapott tájékoztatás szerint a 896 alkalmazottat foglalkoztató társaság, az ország 3. legnagyobb tejipari vállalataként évente 200 millió liter tejet dolgoz fel és 4.000 tonna sajtot gyárt. A tejet Pécs, Sellye, Kecskemét és Csorna körzetében dolgozó termelőktől vásárolják. Főként a hazai piacra gyártanak, emellett napi friss termékeket exportálnak Bosznia-Hercegovinába, különböző félkész termékeket, sajtkrémeket pedig Hollandiába, Japánba és az Amerikai Egyesült Államokba. A Dalmandi Mezőgazdasági Rt. és a Dalmandinvest Rt. tulajdonában lévő Új MiZo Rt. tavalyi árbevétele 25,4 milliárd forint volt, idén 25-26 milliárdot terveznek, aminek 12 százaléka várhatóan az exportból származik majd.

A társaság jövőbeni tervei között a belföldi értékesítés növelése, valamint azok a higiéniai beruházások szerepelnek, amelyek az Európai Unióban az élelmiszergyártásra vonatkozó normáknak való megfelelést célozzák. Az Új Mizo Rt. elődje, a Baranya Megyei Tejipari Vállalat 1955-ben alakult, majd 1994-ben MiZo Rt. néven privatizálták. A társaság ellen - néhány évi sikeres működés után - 2000 februárjában felszámolási eljárás indult, miután a tejtermelő gazdák felé mintegy 3 milliárd forint adósságot halmozott fel, össztartozása pedig meghaladta a 7 milliárd forintot. A cég újjászervezése 2002. július közepén fejeződött be, az ekkor már Új MiZo Rt. néven működő társaság folyamatosan állt talpra. Javította gazdálkodási mutatóit, növelte árbevételét, stabilizálta beszállítói és kereskedelmi piacait, 2003 májusra pedig kifizette hitelezőit.

FigyelőNet

   « vissza

Föoldal mail