CIKKEK

Felülvizsgálat az aszálykároknál

A harmincmilliárdos termelői igényhez képest tízmilliárd forint áll rendelkezésre

2003. 12. 08.

Egyes aszálytámogatási igényeket felülvizsgál az agrártárca, mert a benyújtott kérelmek öszszességében jóval meghaladják a reálisnak tűnő kármértéket – nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Imre földművelésügyi miniszter. A politikus kérdésünkre megerősítette: a termelők mintegy 30 milliárd forint végleges kárenyhítő dotációra tartanak igényt, miközben a kormány döntése alapján csak 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A 30 milliárdos összeg az FVM szerint olyan nagyságrendű terméskiesést feltételez, amely minden bizonnyal nem fordult elő. A beadott kérelmekből például kiderül, hogy a gazdák az ország egyik településén a földterület felén semmilyen kárt nem jelentettek be, míg a másikon 50 százalék feletti kiesést mutattak ki – utalt az anomáliákra a miniszter.
Mint ismert, a tárca korábban az aszálykár mértékét 100 milliárd forint körülire taksálta. A kiadott rendelet szerint a termelők végleges támogatásként a 30 százalék feletti kiesés 30 százalékát kérhették. Ez – kiindulva a 30 milliárd forintnyi igényből – 140 milliárdos kárnak felel meg, ami tehát a minisztériumi felmérést több tíz milliárddal meghaladja.
Túlzottnak tartják a 140 milliárdos kárösszeget érdek-képviseleti szakértők is, bár hozzáteszik, hogy a rendeletben közölt számítási módszer szerint az FVM-nek 10 milliárd helyett 20 milliárd forintos végleges támogatást kellett volna elkülönítenie, ha valóban 100 milliárdos kártételből indult ki. Ma már egyre több kritika éri a terméskiesések igazolásával megbízott falugazdászokat is, akik egyes vélemények szerint nem valós károkat is ténylegesnek „ismertek el”. Ez különösen a kisebb gazdáknál fordulhatott elő, akiknek többnyire nem voltak viszonyítási alapként szolgáló bázisadataik.
A tárca megpróbál pluszforrásokat szerezni a kormánytól, de érdemi kiegészítésre a szűkös források miatt nincs mód – erősítette meg korábbi információnkat Németh. Így az egy-egy termelőre jutó támogatási összeget arányosan csökkenteni kell a benyújtott igényekhez képest. A miniszter a közelmúltban még úgy nyilatkozott, hogy a gazdák végül a kért dotáció felét kaphatják meg (VG, 2003. november 20.). A 30 milliárdos összigény azonban ma már azt mutatja, hogy a kérelmeket várhatóan harmadolni kell (vagyis a költségvetés a 30 százalékon felüli kár 10 százalékát térítheti csak meg). Az „arányos visszaosztás” pontos mértékét az FVM e hét szerdáig határozza meg.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail