CIKKEK

Osztrák búza Magyarországra

Nincs szükség kukoricabehozatalra

2003. 12. 01.

A közép-európai régió akár négymillió tonna gabonát is importálhat Észak- és Dél-Amerikából a folyó kereskedési évben – jelentette az MTI a Reutersre hivatkozva. Az aszálykárok miatt Lengyelországban és Romániában legnagyobb a hiány, ám Magyarországon is elérheti az importszükséglet az egymillió tonnát a következő aratásig. Ez utóbbi becslést erősen túlzottnak tartja Orbán Imre, az Agrograin Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója. Ha folyatódna a hazai malmi minőségű búza kivitele, és elérné a 600 ezer tonnát, még akkor sem kellene 200-250 ezer tonnánál többet külföldről pótolnunk. Ekkora menynyiség pedig várhatóan a közeli Csehországból és Szlovákiából beszerezhető. Exportőrként léphet fel – a hagyományosan főleg Olaszországba és Szlovéniába szállító – Ausztria is, amely a helyi agrárszaklap szerint máris talált itteni vevőre. (Kisebb tételű osztrák búza bejöveteléről az Agrograinnál is hallottak.)
A tengerentúlról viszont nem éri meg Magyarországra búzát behozni a megemelkedett fuvarköltségek miatt. Jelenleg a romániai Constantáig tonnánként mintegy 45 dollár rakódik rá az észak-amerikai búza 160-170 dollár körüli (FOB) árára, és további 16-17 dollárral kell számolni, míg a rakomány eléri a hazai folyami kikötőket. És akkor még nem beszéltünk az átrakási és belföldi szállítási költségekről.
Kukoricát ugyan olcsóbban lehetne importálni a tengerentúlról (Constantáig csak 160 dollár körüli tonnánkénti árat kellene fizetni), ám ebből a takarmánygabonából nálunk nem fenyeget komolyabb hiány, figyelembe véve az állatállomány csökkenését is – véli Orbán Imre.

VG

   « vissza

Föoldal mail