CIKKEK

Hónapok óta késik a tejpénz

2003. 11. 27.

Több hónapja nem jutnak az extra minőségű tej felvásárlásához nyújtott, 5,20 forintos literenkénti minőségi támogatáshoz a termelők, mert nincs pénz az FVM kifizetésekre szolgáló számláján – értesült a Világgazdaság. Istvánfalvi Miklós, az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) elnökhelyettese elmondta: az agrártárca augusztus óta tartozik a gazdálkodóknak. Mivel az APEH az értékesített tej utáni igényléseket nem tudta teljesíteni, mostanáig öszszesen 3 milliárd forintnyi dotáció ragadt benn – tette hozzá.
Istvánfalvi szerint a minisztérium máig nem tett eleget nyári vállalásának sem, amellyel 2 milliárd forint hozzájárulást ígért a TT-nek a hazai tejpiaci egyensúly megteremtéséhez. Így az ágazatnak ma már legalább 5 milliárd forinttal adós. A tárca az ügyben nem nyilatkozott lapunknak. Értesüléseink szerint a közelmúltban a piaci szereplőkkel azt közölte, hogy a pénzügyi gondokat november végéig, vagyis legkésőbb e héten megoldja.
Szakértők a támogatáshiány miatt kétségesnek tartják azt is, lesz-e a minisztériumnak elegendő forrása arra, hogy végrehajtsa a napokban hivatalosan is bejelentett, 20 millió liter tejnek megfelelő intervenciós állami árufelvásárlást (VG, 2003. október 28.). E beavatkozásra azért van szükség, mert az FVM az év elején 200 millió liternyi idei tejtöbblet kezelését ígérte, de a korábbi intézkedések csak részeredményeket hoztak. Istvánfalvi elmondta: az FVM az intervenciós rendelet megjelentetését legkésőbb november 10-re vállalta, vagyis a jogszabálynak már több mint két hete meg kellett volna születnie. Ágazati számítások szerint a tárcának literenként legalább 60 forintot kell fordítania az akcióra, így az előreláthatólag 1,2 milliárd forint körüli kiadással járhat.
Ha a minisztérium nem tud többletforrásokat szerezni, a jogos támogatási igényeket a jövő évi büdzséjéből kell kielégítenie, ami dotációs mozgásterét szűkítheti. A tejszektornak további 1,1 milliárddal is adós, de ezt várhatóan pluszpénzek nélkül is előteremtheti. Bevételei képződnek ugyanis az év elején felvásárolt, 40 millió liternyi tejtermelői kvóta már folyamatban lévő eladásából, és hozzájárult 20 millió liter eddig felosztatlan ágazati kvóta értékesítéséhez is. Az 1,1 milliárdos összeg szintén a piaci egyensúly helyreállításához (az idei felesleg exportjának veszteségtérítéséhez) kellene.

Számos esetben késik a sertéstartóknak járó, 2-3 ezer forintos egyedenkénti haszonállat-tartási állami támogatás kifizetése is – tudta meg lapunk. A gazdálkodók a forráshiányt okolják a lassú kiutalásokért. Mint beszámoltunk róla, az agrártárca nem tudja teljesíteni az aszálykárok kompenzálására benyújtott termelői igényeket sem, mert szűknek bizonyult az e célra elkülönített 10 milliárd forintos keret (VG, 2003. november 20.). Korábban pedig már le kellett állítania a gépbeszerzési és a meliorációs támogatásokat, illetve kénytelen volt felfüggeszteni több állattenyésztési, vízgazdálkodási, szaktanácsadási, foglalkoztatási és biztosítási dotációt is a pénzkeretek kimerülése miatt.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail