CIKKEK

Válsághelyzet a tejágazatban

Demonstrációra készülnek a termelők

2003. 11. 26.

Demonstrációs bizottságot alakított a Szarvasmarhatartók Országos Szövetsége a tejágazatban kialakult válság kezelése, a gazdálkodók hatékony érdekvédelme érdekében. A termelők a tej átvételi árának tervezett csökkentése, az intervenciós hozzájárulás emelése ellen tiltakoznak.
-- A bizottság, amelynek tagjai sorába engem is beválasztottak, szerdán is egyeztet, így a közeljövőben döntés születhet a demonstráció megkezdésének időpontjáról, illetőleg módjáról -- tájékoztatta lapunkat az előkészületekről Németh István, a Baranya Megyei Tejtermelők Szövetségének elnöke.
A tejtermelő gazdák felháborodását az váltotta ki, hogy a Tej Terméktanács januártól a tej jelenlegi 72 forintos literenkénti átvételi árának tízszázalékos csökkenését indítványozta, ugyanakkor a literenként 5,05 forintos intervenciós hozzájárulást további három forinttal emelnék.
A gazdák számításai szerint egy liter tej előállítási költsége 80 forint körül alakul ma Magyarországon, ezt az átvételi árban is el kellene ismerni. A tejtermelők elfogadhatatlannak tartják, hogy a túltermelési válság kezelésének terheit csak az alapanyag-előállítók viseljék.
Az évek óta elhúzódó túltermelési válság miatti szigorítások következtében az országban mintegy húszezer kisgazdaság zárta be kapuit. A probléma idén is súlyosan jelentkezett, a felesleg kivonására szánt pénz augusztus végére elfogyott, a kialakult helyzet termelőt és feldolgozót egyaránt hátrányosan érintett.
A tejtermelők képviselői szerint az ágazat alapvető problémáját a termelői és feldolgozói érdekek különbözősége okozza. Magyarországon ugyanis a privatizáció során nem alakulhatott ki a számos nyugati országban jól működő szövetkezeti forma, amelyben a feldolgozók tulajdonosi körében a termelők meghatározó szerephez jutottak.

Kaszás - 24óra

   « vissza

Föoldal mail