CIKKEK

Húszmillió literes tejfelvásárlást hirdet meg a szaktárca

2003. 11. 21.

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Tej Terméktanáccsal a tejpiaci feszültségek enyhítésére. A minisztérium egymilliárd forintos, húszmillió literes programot indít.
A megállapodást Benedek Fülöp , a tárca közigazgatási államtitkára és Kis Pál István , a terméktanács elnöke írta alá csütörtökön. Kis Pál István az aláírást megelőzően elmondta: a megállapodás szerint az FVM novemberben húszmillió literes intervenciós felvásárlást hirdet meg, a tejet vajjá, tejporrá alakítják.

Egymilliárd forintot szánnak a programra

Benedek Fülöp szerint a jelenlegi becslések alapján ezzel a beavatkozással decemberig kezelni lehet a felesleget. A megállapodás szerint a szaktárca legfeljebb 1,1 milliárd forint erejéig biztosít forrást a helyzet kezelésére.
A felvásárolt tejkvóta értékesítéséből származó árbevételnek a felvásárlás nettó értékén felüli részét a terméktanács az Európai Unió csatlakozási alapjának feltöltésére használja fel. "Erről sürgősen, a kvótaértékesítési pályázat meghirdetésével egyidejűleg intézkedik" - áll a megállapodásban.
A szerződés szerint az FVM az állami kvótaértékesítési pályázatok beadási határidejét követően megteremti a jogszabályi feltételeit annak, hogy a terméktanács legfeljebb húszmillió liter ipari felhasználású tejkvóta értékesítésére az FVM-mel egyeztetett módon pályázatot tehessen közzé. Az így értékesítésre kerülő kvóta 2004. április 1-jétől használható fel.

Alapot is létrehoztak a válság kezelésére

A megállapodásban szerepel az is, hogy a szaktárca a felvásárolt tejkvóta -értékesítési pályázata során az oktatási intézmények kvótaigényét literenként 25 forintos nettó áron elégíti ki. Az államtitkár elmondta: az uniós csatlakozásig tartó időszak, illetve a csatlakozás utáni helyzetet egy későbbi megbeszélés alapján kívánják megoldani.
A Tej Terméktanács szeptember végi közgyűlésén döntött arról, hogy a válsághelyzet elkerülése érdekében mind a termelők, mind a feldolgozók 3-3 forintot fizetnek be a szervezet intervenciós kasszájába, ez mintegy 3 milliárd forintot tesz ki. A terméktanács szándéka szerint a létrehozott alap és az FVM 1,1 milliárd forintos hozzájárulása segítségével kezelhetővé válik a tejfelesleg.

Magyarország.hu

   « vissza

Föoldal mail