CIKKEK

Aszálykár: csak fél támogatás

Újra át kell csoportosítani a kedvezményes hitelcsomagot

2003. 11. 19.

Várhatóan csak a felét kaphatják meg az aszálykárosult gazdák az általuk kért támogatási összegnek a túligénylés miatt. Újra át kell csoportosítani az 50 milliárd forintos kedvezményes aszályhitelcsomagot, mert egyes bankoknál kimerült a pénzkeret.

Bár csak az érintett gazdálkodók fele nyújtotta be végleges aszálykár-enyhítési igényét, már a múlt héten kimerült az állami támogatási keret, közölte lapunkkal Németh Imre agrárminiszter. A kormány korábban 10 milliárd forintos vissza nem térítendő kompenzációról döntött, de a megyei hivatalok már 15 milliárdnyi dotációs igazolást adtak ki.
Az FVM rendelete szerint a termelők november 30-ig nyújthatják be végleges támogatás iránti igényüket, ha az idei rendkívüli szárazság nyomán legalább 30 százalékos kárt szenvedtek. (Dotációs előleg címén korábban már hozzájuthattak 3,4 milliárd forinthoz.) A jelentős túligénylés miatt a kérelmek összesítése után a tárcának december 10-ig „arányos visszaosztást” kell majd alkalmaznia, hogy az egy-egy gazdálkodóra jutó teljes támogatást meghatározhassa. Valószínűsíthető, hogy a termelők az általuk igényelt összeg felét kaphatják csak meg – mondta a miniszter.
Várhatóan újbóli átcsoportosításokat kell végrehajtani az aszálykárosult termelőknek járó, 50 milliárd forintos kedvezményes hitelcsomagban is, mert több pénzintézetnél kimerült a korábban megállapított keret. Ugyanakkor Németh szerint az is látható, hogy egyes bankok valójában nem kívánnak foglalkozni e kölcsönügylettel. A múlt hétig záradékolt, 23 milliárd forintnyi hitelkérelmet összességében mégis időarányosnak minősítette. (A kölcsönigény mára 29 milliárdra nőtt.)
A gazdálkodók december 20-ig adhatják be hitelkérelmeiket, ha legalább 20 százalékos kárt szenvedtek. Az agrártárca kimutatásai szerint a bankok a záradékolt kérelmekből a közelmúltig 11 milliárdnyi hitel kihelyezéséhez járultak hozzá, amiből 6 milliárdot folyósítottak is. Mint ismert, az állami garanciavállaláshoz kötődő hitelmennyiség egyes takarékszövetkezeteknél már több hete elfogyott, ezért az illetékes tárcák a tartalékba helyezett 3 milliárdos garanciaöszszeget felosztották (VG, 2003. október 2.). Erről azonban ágazati értesülések szerint máig nem született megállapodás a PM és az érintett bankok között. Németh szerint mindenesetre a további átcsoportosításoknak sem lehet akadálya, ha kiderül, hogy egyes pénzintézetek saját keretüket nem használják fel.
Hitelhez jutási szempontból lehangoló az országos kép, a gazdálkodók töredéke juthat csak a kedvezményes forrásokhoz – állította Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Információi szerint a bankok a hitelkihelyezésekhez sok esetben különleges garanciákat kérnek, 3 millió forintos igény alatt pedig általában nem állnak szóba a termelőkkel. Jakab hozzátette: az egyébként is kevesellt, 10 milliárd forintos végleges állami támogatás jelentőségét csökkenti, hogy a kárenyhítéshez 5 milliárdot más agrárdotációktól vont el az FVM. Az anomáliák miatt a dotációs összeg és a kedvezményes hitelkeret sürgős bővítésére lenne szükség – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail