CIKKEK

FVM-korlát a búzaexportnak

A miniszter szerint fogyasztói szempontból nemkívánatosak az árak

2003. 11. 13.

Engedélyezési rendszer bevezetését tervezi az FVM a búza- és a kukoricaexportban, erről tárgyalásokat folytat a külügyi tárcával – nyilatkozta lapunknak Németh Imre agrárminiszter. Szerinte a mai magas búzaárak fogyasztói szempontból már „nemkívánatosak”.

Mind a búza-, mind a kukoricaexport adminisztratív korlátozását tervezi az FVM. Erről ezen a héten is tárgyalásokat folytat a Külügyminisztériummal – közölte Németh Imre. Az agrártárca az engedélyezési rendszer visszaállítását szorgalmazza. A miniszter megítélése szerint ma különösen a búzapiaci helyzet feszült, ahol az év közepe óta tartó drágulás nyomán a hazai fogyasztók szempontjából „nemkívánatos” árak alakultak ki. A kukoricakivitelt az állattenyésztők védelme érdekében kellene fékezni – tette hozzá.
Az FVM által szorgalmazott korlátozás azt jelentené, hogy csak engedélyek birtokában lehetne árut exportálni. Nem kizárt az sem, hogy az illetékes minisztériumok egyáltalán nem adnak ki engedélyeket, ami teljes kiviteli stopot eredményezne. Mint ismert, az agrártárca az exportnehezítés lehetőségét hónapokkal ezelőtt felvetette. Szakértők szerint az intézkedés végül azért maradt el, mert a tárca mégis túlságosan előtérbe helyezte a gabonatermelői érdekeket. Úgy tudjuk, Magyarországot az unió is nyomás alatt tartotta annak érdekében, hogy ne hozzon korlátozó döntéseket. Ezzel az EU belső áruigényét kívánta kielégíteni, amihez szüksége lehetett a magyar terményekre is.
A miniszter szerint az engedélyezés bevezetésével az idei búza- és kukoricatermés az eddigi export ellenére is kitarthat a jövő évi betakarításig. Az ágazati felmérések viszont – elsősorban a búzánál – fokozódó áruhiányt vetítenek előre. Ezért már a jövő év elején importra lehet szükség, ami további árnövekedést gerjeszthet. Elképzelhető az is, hogy több malomnak le kell állnia a búzapiaci anomáliák miatt – tudtuk meg Makay Györgytől, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség főtitkárától.
Mint ismert, az idei aszály nyomán kialakult hiánypszichózis nyár óta tart a hazai gabonaszektorban. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke közölte: a fizikai piaci búzaárak mára elérték a tonnánkénti 42 ezer forintot, szemben a tavalyi 22-24 ezerrel. Makay szerint az 50 ezer forint fölé szökő tonnánkénti tőzsdei jegyzések is azt tükrözik, hogy a készletek kisebbek az igényeknél. Lakatos ugyanakkor a mai tőzsdei árakat némileg túlzottnak ítéli, mivel szerinte az áremelkedésnek leginkább piaci korlátot szabó import 45-47 ezer forintos árakon is megvalósulhat. A malmok mindenesetre már jelezték, hogy a búzadrágulás miatt januárig 50-55 százalékkal kívánják drágítani a lisztet az év közepi árakhoz képest (VG, 2003. november 10.). Ennek következtében a nyári árváltoztatások után előreláthatólag újabb kenyéráremelésre kényszerülnek a pékek is.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail