CIKKEK

Tejszerűen elfogyott a pénz!

2003. 11. 20.

A túlbuzgó tehenek megint csak hetvenmillió literes problémát okoztak a gazdáiknak: összesen ennyi felesleges tejtől kellene megszabadulnia az ágazat szereplőinek az idén ahhoz, hogy ne menjenek sokan tönkre. Nagy beavatkozásra úgy tűnik, senkinek sincs pénze: a tejfeldolgozók és -termelők befizetéseiből létrehozott alap és a földművelésügyi tárca kerete is kimerült. Ezek után kérdés, hogy az agrártárca miként tervezi a húszmillió liter tej - többször megígért - felvásárlását.

November 6-a óta nem tud veszteségtérítést fizetni a gazdáknak a Tej Terméktanács, mert elfogyott az erre szánt keret. A termelők és feldolgozók ugyan nyár óta folyamatosan fizetik a kisebb piaci ingadozások kiegyensúlyozására létrehozott közös kasszába hozzájárulásukat, de az agrártárca által június 26-án beígért kétmilliárdos többletpénz a többszöri megerősítés ellenére sem érkezett meg. Sőt most már úgy néz ki, hogy nem is fog ez év végéig, mivel az erre szolgáló földművelésügyi támogatási keret teljes mértékben kimerült. Kérdés, hogy ennek ismeretében mit ér az a megállapodás, amelyet a terméktanács és a tárca kötött néhány nappal ezelőtt.
Ennek értelmében november 10-éig, hétfőig meg kell jelennie a rendeletnek, amelyben az agrártárca húszmillió liter tej intervenciós felvásárlásának feltételeit részletezi. A lapunk által megkérdezett szakértők úgy vélik, az állam tejpor és vaj formájában fogja a tejet felvásárolni a várhatóan pályáztatás során kiválasztott feldolgozóktól.
A beavatkozás jelentős összegeket fog felemészteni: az állam csak nyomott áron, veszteséggel tud majd megszabadulni a tejtermékektől a külpiacokon. (Az itthoni értékesítés értelmetlen, mivel az intervenció célja éppen a honi piacot nyomó felesleg csökkentése.) Kalkulációink szerint legalább egymilliárd forintba kerülhet az állami felvásárlás, s a mai árak mellett az állam csak több száz millió forintos veszteséggel jöhet ki az akcióból.
Hogyan mondják csehül, hogy Milli?
Közép-Európa piacai felé nyit a hazai élelmiszeripar egyik legnagyobb vállalata, a Friesland Hungária Rt. A vállalat vezetőinek a célja, hogy az Európai Unióban erős közép-európai márkákat építsenek. Ennek érdekében a cég eddigi magyar vezetőjét, Kiss Pál Istvánt a cseh, szlovák, román és a magyar piaci részvétel koordinálásával bízta meg, s Budapestet jelölte meg a térség központjául. A Friesland Hungária Rt. vezérigazgatója Temesvári Kornél lett. A nyitás első lépéseként a hagyományosan magyar Milli márkát az egész közép-európai régióra kívánják kiterjeszteni, ami egy 80-90 millió fős piac kialakítását jelenti. A Nutricia Magyarország tejtermékcsoport általános jogutódjaként tevékenykedő vállalat az idén hatvanmilliárd forint bevételt ér el.
Ha minden igaz, akkor egy jó ideig ez lehet az utolsó ekkora méretű túltermelési válság. Sirman Ferenc, a terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a jövő év első négy hónapjában biztosan nem lesz az ideihez hasonló túltermelés, már csak az idei aszály miatt gyenge minőségű tömegtakarmány miatt sem. Az idén végrehajtott termeléscsökkentő intézkedések - amelyek révén csak augusztus-szeptemberben 4-4 ezerrel mérséklődött a tehenek száma - hatására is kevesebb lesz a megtermelt tej . Ráadásul januártól életbelépnek az EU-ban alkalmazott szabványok, azaz tejipari cég csak ellenőrzött tehénállománytól és csakis extra minőségű tejet vehet át. Ez a kitétel legalább húsz százalékkal csökkenti a kínálatot. Nagyjából ennyi a kistermelők részesedése a termelésben.
Így várhatóan kevesebb pénzt kell költeni a felesleg kezelésére is. A terméktanács és a szaktárca megállapodott, hogy november második felében közös javaslatot tesznek le a tejtermékpálya -bizottság mint piaci ügyekben legfőbb döntéshozó szerv elé. Jövőre uniós támogatásokból az ideinél kétharmaddal kisebb dotációra számíthatnak a tehenészek. Ez kvóta alapú, a csökkentett uniós irányárat kompenzáló, és minőségi támogatásokból állhat össze.

O. Horváth György - Magyar Hírlap

   « vissza

Föoldal mail